Albanija: Vakcinacija se nastavlja, očekuje se još 15 210 doza Pfizer vakcina

Albanija: Vakcinacija se nastavlja, očekuje se još 15 210 doza Pfizer vakcina

Albanska ministarka zdravstva i socijalne zaštite Ogerta Manastirliu rekla je u Narodnoj skupštini da će danas biti isporučeno 15.210 doza vakcine Pfizer, što će pomoć u intenziviranju procesa vakcinacije u zemlji.

Tokom poslaničkih pitanja u parlamentu, ministarka Manastirliu je dala pregled epidemiološke situacije u zemlji.

„Dve nedelje imamo 495 slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Mali pad je primećen i procenjen u poređenju sa pre dve nedelje, kada smo imali magnitudu od 525 slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Tehnički komitet stručnjaka dinamički analizira epidemiološku situaciju“, rekla je Manastirliu.

Ministarka zdravlja rekla je da se postupak vakcinacije nastavlja prema planu, istovremeno najavljujući dolazak vakcina.

„Vakcinišemo svaki dan tempom. Tokom ovog perioda dato je više od 13.000 vakcina. Danas čekamo sledeći paket iz ugovora sa kompanijom Pfizer, sa 15.210 doza vakcine koji će stići u zemlju. Nastavićemo sa intenziviranjem vakcinacije, pokrivajući naše medicinsko osoblje i nastavljajući sa vakcinacijom starosne grupe +80. Takođe očekujemo da će 14.400 vakcina protiv AstraZenece stići iz Covaxa u prve dve nedelje marta, sa kojima ćemo nastaviti da vakcinišemo, kombinujući i dajući prioritete nastavnicima kako bismo mogli da nastavimo da napredujemo u radu sa decom i zaštiti dece i nastavnika“, rekao je Manastirliu.

„Pored mesta za vakcinaciju u gradovima koji su već otvoreni, poput Skadra, Vlore, Korče, Tirane i Berat, pripremamo se za otvaranje dodatnih mesta, uz prisustvo novih medicinskih sestara koje će biti vakcinatori zajedno sa medicinskim sestrama oružanih snaga. Ove grupe vakcinatora u zajednici, zajedno sa našim vakcinatorima u svim domovima zdravlja, omogućiće nastavak vakcinacije stanovništva. Za sada ćemo imati kontinuiranu isporuku vakcina“, istakla je Manastirliu.

Sa govornice Skupštine, ministarka zdravlja još jednom je pozvala građane na saradnju u smanjenju širenja epidemije u zemlji. / Ibna