Albanija: Vakcinacija započela sa 975 doza koje je obezbedila “jedna zemlja EU”

Albanija: Vakcinacija započela sa 975 doza koje je obezbedila “jedna zemlja EU”

Proces vakcinacije protiv COVID-19 zvanično je počeo danas u Albaniji, a premijer Edi Rama bio je jedan od prvih koji je primio prvu dozu.

Proces vakcinacije započeo je na stadionu „Air Albania“ oko 15:00 (po lokalnom vremenu), a prve vakcinacije su sprovedene lekarima koji se bore protiv pandemije, poput šefa Službe za infektivne bolesti dr Najade Como i Pellumb Pipero Dr Tritan Kalo. Sledeći na redu bio je albanski premijer.

Svim vakcinisanim osobama postavljen je niz ličnih pitanja u vezi sa njihovom istorijom bolesti i nedavnim putovanjima pre davanja vakcine. Odmah nakon prve doze vakcine morali su da sede 10 minuta u za to predviđenim mestima.

Danas je zakazano vakcinisanje 50 zdravstvenih radnika, lekara i medicinskih sestara u bolnicama COVID.

Albanija je obezbedila 975 doza vakcina iz zemlje EU koja je radije zadržala svoju anonimnost. „To nije Grčka“, odgovorio je Rama na pitanje o tome. U trećoj nedelji januara biće isporučeno dodatnih 10.750 vakcina protiv COVID-a, od kojih će neke biti predate na Kosovo medicinskom osoblju u bolnici u Prištini, koja je u prvom planu u borbi protiv virusa.

U međuvremenu, albanski premijer je takođe imao poruku za albanske građane koji su i dalje bili skeptični prema vakcini i teoretičarima zavere: „Vakcina nije obavezna, ali je preporučljiva i mora se udaljiti od besmislica i otrova zavereničkih izvora. Vakcina ne pretvara Ilire u Vikinge. Iliri ostaju Iliri, a takođe je činjenica da nijedan čip ne ulazi u telo da bi slušao najnovije tračeve u kafićima.“/ Ibna