Albanija: Veza između naroda Albanije i SAD je jaka

Albanija: Veza između naroda Albanije i SAD je jaka

Ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije, Olta Xhaçka, učestvovala je na konferenciji o “30-godišnjici odnosa Albanije i SAD”, koju je organizovao Albanski institut za međunarodne studije.

Xhaçka je naglasila da se odnosi između Albanije i Sjedinjenih Država ne odnose samo na diplomatiju ili odnose između vlada i država, već su snažna i višeznačna veza između dva naroda.

Prema njenim rečima, odnos sa SAD bio je presudan za istoriju Albanije, počev od uloge u izbegavanju podele Albanije pre jednog veka, pa sve do pada komunizma i uspostavljanja mira i stabilnosti u regionu.

„Danas su Sjedinjene Države ponovo posvećene pružanju podrške Albaniji u svim oblastima, od odbrane do ekonomije, ali se očekuju vrlo ozbiljne američke strateške investicije u energetskom sektoru, ali posebno u reformi pravosuđa, gde danas ambasadorka Kim nastavlja misiju svih svojih prethodnika da podrže Albaniju u izgradnji evropske, demokratske zemlje, posvećenu vladavini zakona“, rekla je Olta Xhaçka, albanska ministarka spoljnih poslova. / ibna