Albanija: Vlada donela vanredne mere zbog pandemije koronavirusa

Albanija: Vlada donela vanredne mere zbog pandemije koronavirusa

Albanska Vlada donela je niz mera predostrožnosti kako bi sprečila širenje koronavirusa, a 23 slučaja obolelih i jedan preminuli pacijent su već zabeleženi u zemlji.

Albanski premijer Edi Rama najavio je da se očekuje da se situacija pogorša u narednom periodu i da je iz tih razloga kretanje svih vozila zabranjeno do nedelje u ponoć, u gradovima Tirana, Drač, Leže, Elbasan, Skadar, Lodna, Skadar. Zabrana se ne odnosi na vozila hitne pomoći i vozila sa posebnim ovlaštenjima. Pored toga, rad državne uprave biće smanjen, dok će tekstilna industrija i pozivni centri ostati zatvoreni. Fudbalski savez najavio je i obustavu prvenstva. Sve ugostiteljske radnje, kafići, restorani i noćni klubovi ostaće zatvoreni, dok se u supermarketima, kao i apotekama, već primeti nestašica hrane i određenih proizvoda za zaštitu od koronavirusa.

Kako je najavio premijer Edi Rama, ljudi za koje je utvrđeno da su stigli iz Italije i Grčke u toku prošle nedelje i koji se nisu dobrovoljno stavili u samoizolaciju biće novčano kažnjeni sa po 5.000 evra i neće im biti dozvoljeno da putuju u inostranstvo ako kaznu ne plate.

Objavljujući post na svom voljenom Fejsbuku, Edi Rama je naglasio važnost vladinih restriktivnih mera za sprečavanje širenja koronavirusne bolesti.

Ova borba dobija se samo podizanjem svesti i eskalacijom ekstremnih mera.

„Ove mere su neophodne da bi se Albanija zaštitila od agresivne eskalacije koronavirusa na naše srodnike. Ovo je neobičan grip koji će se širiti i uticati na mnoge od nas kao običan grip, ali 80% njih neće znati da su imali koronavirus“.

„Samo 20% će pokazati simptome. Starijim osobama se preporučuje da ostanu izolovane. Ovaj rat ćemo dobiti samo sa krajnje teškim merama“, rekao je Rama.

Takođe je dodao da će zatvaranje granice samo usporiti širenje koronavirusa, ali neće ga sprečiti da dođe u Albaniju.

Uprkos merama i svesnosti o opasnosti od koronavirusa, nije došlo do posebnog negativnog stava građana. Virus je bio predmet političke polemike, uz optužbe opozicije za nabavku starih maski i neadekvatnu zdravstvenu zaštitu za borbu protiv pandemije./ ibna