Albanija: Vlada nastavlja sa postepenim ukidanjem restrikcija

Albanija: Vlada nastavlja sa postepenim ukidanjem restrikcija

Plan opuštanja mera nametnutih u okviru borbe protiv pandemije COVID-19 stupiće na snagu 4. maja, uz poštovanje svih pravila i bezbednosnih protokola.

Plan zahteva dodavanje „zelenih oblasti“ u 18 opština sa nižim rizikom za širenje zaraze.

Na listu „zelenih oblasti“ već su dodate Tropoja, Pekini, Gramshi, Kucova, Skrapari, Maliki, Kolonja, Selenica, Rrogozhina, Belshi, Cerriku, Ura Vajgurore, Berati, Policani, Devolli, Pusteci, Mallakastra i Vlora.

Starije osobe na ovim prostorima mogu se kretati od 06:00 do 08:30 ujutro, dok se ostali građani mogu kretati od 09:30 do 17:30 u pratnji ne više od jedne osobe. Građani koji imaju dozvolu za rad i nisu ograničeni ovim rasporedom nisu uključeni.

Pravila uključuju i putovanje privatnim prevoznim sredstvima za one koji imaju dozvolu, samo u okviru odgovarajuće prefekture ili opštine od 09:30 do 17:30 sa samo jednim putnikom. Samo određena prevozna sredstva koja je odobrila “e-Albanija” mogu preći zadati limit.

Slično tome, od sutra će biti dozvoljene taksi usluge za putovanja na duže relacije širom zemlje, sa najviše dva putnika, članova porodice.

Strategija otvaranja, koju je razvio Tehnički komitet eksperata, predviđa različite faze sporog i pažljivog opuštanja restriktivnih mera. Sledeća tri ponedeljka će mere biti ukidane na sedmičnoj osnovi, ali u međuvremenu su vlasti upozorile da će se plan promeniti ako dinamika epidemije okrene smer.

Prema Coronavirus Worldmeter, Albanija ima najniži broj smrtnih slučajeva u Evropi i regionu od COVID-19 na milion stanovnika./ibna