Albanija: Vlada podstiče privredu sa 100 miliona leka državnih garancija

Albanija: Vlada podstiče privredu sa 100 miliona leka državnih garancija

Premaizijavama albanskog premijera Edija Rame, Vlada je obezbedila 100 miliona lekova državne pomoći za preduzeća iz oblasti mode, turističke i proizvodne kompanije.

Tokom televizijskog intervjua, Rama je rekao da je Vlada pomogla ne samo zaposlenima, već i preduzećima da plaćaju zaposlene tokom pandemije, naglašavajući da će „2021 biti godina ekonomskog prosperiteta“.

„Što se tiče modnih kompanija, svi zaposleni čija su radna mesta pretrpila štetu dobili su subvenciju od 40 hiljada leva. Dali smo i turističkoj industriji, i proizvodnim kompanijama državnu garanciju u iznosu od 100 miliona leka, gde će svi u ovim sektorima imati priliku da primaju novac od banaka kao obrtna sredstva. Razlog za to je da im se dadne prilika da ostanu u poslu i zadrže specijalizovano osoblje. Neizbežno je da će postojati manjina koja neće biti uključena u ovaj projekat Vlade“, naglasio je Rama.

“Srećom, oni koji izgube posao bit će u rukama ove Vlade i nikoga nećemo ostaviti na samog”, rekao je.

„Sve do kraja četveromesečnog perioda, koji se zatvara u septembru, odnosno krajem avgusta, početkom septembra, mi ćemo biti u fazi otpora. Od septembra do novembra pripremićemo novi budžet, a zatim ćemo dati novi podsticaj za narednu godinu i uraditi bolje nego pre COVID, kako u pogledu nezaposlenosti tako i u drugim aspektima“, rekao je albanski premijer Rama./ibna