Albanija: Vlada radi na planu spasavanja turizma

Albanija: Vlada radi na planu spasavanja turizma

Ministar turizma i životne sredine Albanije Bledi Klosi predstavio je u TV intervjuu akcioni plan za spašavanje turizma u ovoj zemlji, jer se zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mera za ograničavanje njegovog širenja očekuje veliki pad u turistički saobraćaj.

Prema Klosiju, „postoji nekoliko dobrih stvari zbog kojih se albanski turizam može spasiti u ljeto 2020. Oko 80% turista dolazi u Albaniju kopnenim putem. Još jedna prednost u odnosu na ostale periferne zemlje je veliki broj malih hotela. Grčka razmišlja o zabrani rada velikih hotela ovog leta, jer je njima veoma teško upravljati. Malim hotelima je lakše upravljati. Albanija je pozitivan primer svog brzog reagovanja na situaciju COVID-19“, rekao je Klosi.

Kako je ministar napomenuo, ako se otvore plaže, nastavit će se primjenjivati prakse socijalnog distanciranja i ostale stroge mere koje se primjenjuju na suzbijanje širenja koronavirusa.

„U saradnji sa Ministarstvom zdravlja postigli smo brojna pravila koja pomažu da se virus suzbije, poput higijenskih navika, udaljenosti između suncobrana u hotelima i tako dalje. Dizajnirali smo modele Italije, Hrvatske i Turske“, napomenuo je Klosi i dodao da će broj raspoloživih mesta biti smanjen koliko god je to moguće ./ibna