Albanija: Vladajuća stranka traži smenu predsednika države

Albanija: Vladajuća stranka traži smenu predsednika države

Portparol albanske vlade, Elisa Spiropali, danas je objavila da je vladajuća Socijalistička partija odlučila da pokrene postupak za opoziv predsednika Republike Ilira Mete, nakon njegove odluke o otkazivanju lokalnih izbora koji su trebali biti održani 30. juna. Prema njenim rečima, “predsednička odluka je pravi udarac za Republiku Albaniju”. Spiropali je izjavila da će se državni parlament sastati u četvrtak kako bi razgovarao o ovoj inicijativi. Nakon toga, svi argumenti će biti prosleđeni Ustavnom sudu koji će doneti odluku.

U subotu je predsednik Republike, Ilir Meta objavio da je odlučio otkazati lokalne izbore, zakazane za 30. juni. Prema njegovim rečima, činjenica da je opozicija bojkotovala ove izbore ugrozila je pravednost ovih izbora.

Politička kriza proteklih meseci zahvatila je celu zemlju, a opozicija je održala seriju antivladinih protesta i bojkotovala parlament. Dve glavne opozicione stranke, Demokratska stranka i Socijalistički pokret za integraciju pozvale su na ostavku vlade pod vodstvom socijalista, optužujući je za korupciju i veze sa podzemljem. / ibna /