Albanija: Xhacka i Peleshi podržavaju povlačenje NATO iz Avganistana

Albanija: Xhacka i Peleshi podržavaju povlačenje NATO iz Avganistana

Albanski ministar za Evropu i spoljne poslove Olta Xhacka i ministar odbrane Niko Peleshi učestvovali su na vanrednom sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja NATO-a, sa ministrom spoljnih poslova i Ministra odbrane Sjedinjenih Država, održanoj online, koja se usredsredila na Avganistan i nastavak NATO misije podrške.

Ministarka Xhacka pohvalila je odluku aktuelne američke vlade da se ne povuče jednostrano iz Avganistana, već da to učini uz pune konsultacije sa zemljama NATO-a.

„Albanija u potpunosti podržava odluku koju su predložili američki prijatelji i spremna je da povuče sve svoje trupe iz Avganistana, prema rasporedu koji je odredio NATO. U ovom svetu prepunom pretnji ne možemo se suočiti sami sa njima i verujem da će od sada Savez biti jači i jedinstveniji, sa više ciljeva, energije i ideja, da bi garantovao našu kolektivnu bezbednost“, istakla je Xhacka.

Albanska ministarka spoljnih poslova Xhacka i ministar Peleshi ocenili su da će ovaj politički proces mirovnih pregovora u Avganistanu proizvesti pregovaračko rešenje koje će doneti trajni mir i puno poštovanje ljudskih prava za narod Avganistana.

Peleshi je u međuvremenu, nakon objavljivanja odluke, izrazio ponos zbog kontinuirane političke i vojne podrške Albanije od 2002. godine u zajedničkim naporima u Avganistanu.

„Ponosan na doprinos i žrtve oružanih snaga. Danas je dan za sećanje na mučenika domovine, kapetana Fetija Voglija“, naglasio je Peleshi. / Ibna