Albanija zatvorila emitovanje evroobveznica od650 miliona evra po kamatnoj stopi od 3,625%

Albanija zatvorila emitovanje evroobveznica od650 miliona evra po kamatnoj stopi od 3,625%

Albanski premijer Edi Rama rekao je u sredu da juče izdate evroobveznice od 650 miliona evra imaju sedmogodišnju kamatnu stopu od 3,625%.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom ekonomije i finansija Anilom Denaj i ministrom obnove Arbenom Ahmetajem albanski premijer je pročitao poruku generalnog direktora Rothschilda, multinacionalne investicione banke i kompanije za finansijsko savetovanje Albaniji.

„Želim da podelim sa vama zajedničko zadovoljstvo, ne da bi Vladi dali veću vrednost, nego da pozdravim ovaj važan trenutak za ekonomiju, budućnost i perspektive zemlje“, rekao je Rama.

„Poštovani premijeru, zajedno sa kolegama zatvorili smo emisiju od 650 miliona evra na period od sedam godina sa kamatnom stopom od 3,625%. Albanija je prva zemlja od “tržišta u nastajanju” koja se iz nove emisije obveznica pojavila sa nultom primarnom kamatnom stopom. To je ogroman uspeh s obzirom na današnje tržišno okruženje, koje je i dalje veoma nestabilno, i na kvalitet ponude, jer je to važna baza za investiranje. Zabeležene su ponude od dodatnih 3,1 milijarde u trenutku zatvaranja, što je 4,8 puta više od potreba zemlje“, rekao je Rama.

“On takođe govori o učinku, koji je tokom dana naglo opao sa 4,125 na 3,635, što je omogućilo Albaniji da uspešno spasi otplatu duga, što nas čini vrlo srećnim”, poručio nam je izvršni direktor banke, jedne od najpoznatijih banaka koje su nas savetovale u ovom procesu,” rekao je Rama.

„Ako poredimo“, dodao je, „poslednje evroobveznice koje je Severna Makedonija izdala pre 15 dana na 3.95 govori sama za sebe, s obzirom da je rezultat Severne Makedonije BB +“. Dakle, Severna Makedonija ima veći rezultat, dok je Albanija dobila bolji rezultat od tržišta, što je de facto u boljoj poziciji. / ibna