Albanija:Ambasadori EU i SAD obavešteni o pripremama za izbore

Albanija:Ambasadori EU i SAD obavešteni o pripremama za izbore

Albanski izborni komesar Ilirjan Čelibaši obratio se novinarima nakon sastanka sa američkom ambasadorokm Yuri Kim i ambasadorom EU Luigijem Sorecom.

„Veoma dobar sastanak sa ambasadorkom Kim i ambasadorom Sorecom o pripremama za izbore 25. aprila. Upoznao sam ih sa svim merama koje je Centralna izborna komisija preduzela u kontekstu ovog procesa. Zajednički smo naglasili važnost izbora i kvalitet pripreme procesa od strane CIK-a. Ispitali smo sve pripremne aspekte ovog procesa da bismo trezveno utvrdili kvalitet priprema i još jednom potvrdili da CIK radi u interesu albanskih glasača i apsolutna je garancija integriteta procesa“, rekao je Čelibaši.

Sa svoje strane, ambasador Soreca rekao je da se razgovaralo o situaciji u pripremama za izbore 25. aprila.

„Poverenik nam je predstavio dosadašnju situaciju, sve pripreme, različite aspekte pripreme za izbore. Takođe nam je govorio o pripremama za biometrijsku identifikaciju, glasanje i elektronsko brojanje. Sve je gotovo spremno i komesar je uveren da će sve biti uspostavljeno do dana izbora. Drugi aspekt je bilo informisanje birača tokom glasanja. To je učinjeno na veoma dobar način i zaista želimo da čestitamo komesaru i njegovom kabinetu “, rekao je Soreca.

Ambasador EU Luigi Soreca pozvao je Albance da učestvuju na izborima 25. aprila.

„Pozivamo sve albanske građane da glasaju, da ostvare svoje pravo, jer je u pitanju njihova budućnost. Ovi izbori su izuzetno važni i EU ih nadgleda u svih 60 opština u Albaniji. Ono što se dešava u Tirani i Albaniji biće važno za EU, Albanija je zemlja kandidat. Važno je šta će se dogoditi u nedelju u Albaniji“, rekao je Soreca.

Nakon sastanka sa državnim izbornim komesarom Ilirjanom Čelibašijem, američka ambasadorka Yuri Kim pozvala je albanske političke lidere da osiguraju nesmetan izborni proces 25. aprila.

„Ponavljam zahvalnost ambasadora Sorece komesaru Čelibašiju i njegovom timu. Radujemo se što ćemo videti nesmetan i uredan izborni proces koji garantuje pravo albanskih građana da izraze svoju volju glasanjem. Uspostavljen je vrlo transparentan proces i vlasti su voljne da odbrane integritet glasanja. Vaši prijatelji iz međunarodne zajednice su ovde kako bi obezbedili nesmetano odvijanje procesa“, primetila je Kim.

„Ovde su profesionalci ODHIR-a, stručnjaci, a uz to ću se pridružiti jednom od 25 timova američke ambasade koji će biti negde u zemlji. Na taj način ćemo biti s vama, bićemo s vama dok budete glasali, bićemo uz vas tokom brojanja i overe glasova“, rekla je ambasadorka.

Kim je takođe izrazila zabrinutost zbog događaja u Elbasanu. „Svi smo zabrinuti zbog vesti koje smo videli u poslednja 24 sata. Već ste čuli moje izjave o ovom događaju. Počinioci moraju biti uhapšeni i kažnjeni od strane zakona. Ne bi trebalo biti izuzetaka, različitih tretmana, niko nije iznad zakona. Kao što su mnogi rekli, izbori 25. aprila odlučuju o budućnosti, a ne o prošlosti. Loši događaji iz prošlosti moraju se ostaviti, stvari poput neovlašćenih, nezvaničnih oružanih grupa koje obezbeđuju glasove ljudi pripadaju prošlosti; njima nije mesto u budućnosti, nemaju nikakve veze sa zemljom članicom NATO-a koja teži pridruživanju EU. Dužnost je lidera, počev od onih na vrhu, da pokažu odgovornost, da obezbede smirenost i da ne podstiču na nasilje i strah. Pažljivo pratimo akcije svih stranačkih lidera i koristim ovu priliku da zahvalim premijeru Rami i predsedniku Demokratskepatrije Baši na njihovim izjavama u kojima pozivaju građane da ostanu mirni, odbiju nasilje i glasaju 25. aprila. Dozvolite mi da ponovim ono što sam govorila od početka kada sam stigla u Albaniju o albanskim glasačima; dok izlazite na birališta, niste sami. Vaši prijatelji su sa vama, mi smo s vama“, rekla je Kim. /ibna