Albanija:Državni tužilac istražuje sedam Rusa i Čeha zbog špijunaže

Albanija:Državni tužilac istražuje sedam Rusa i Čeha zbog špijunaže

Državni tužilac u Tirani istražuje dvojicu ruskih i pet čeških državljana zbog sumnji u vojnu špijunažu tokom vojnih vežbi Defender-Europe 21.

Prema izvorima Euronews-a, Rusi su pod lupom inspektora zbog pribavljanja poverljivih informacija o poslovanju strane vlade. Državljani Češke osumnjičeni za fotografisanje sedišta NATO-a u Kucoveu i vojnih vežbi američkih trupa u Draču.

Svi osumnjičeni su u međuvremenu napustili Albaniju.

Tokom trajanja Defender-Europe 21, velike multinacionalne vojne vežbe koju su vodile Sjedinjene Države, albanska tajna služba držala je pod nadzorom 10 ljudi kako bi sprečila terorističke aktivnosti.

Jedan od ruskih osumnjičenih, Vladislav Čerkasov (47) ušao je u zemlju preko Crne Gore 12. maja. Prebacio se u luksuzni hotel u Tirani pod lažnim identitetom, pre nego što je prešao u Drač. U Draču je boravio tri dana, što se poklopilo sa vojnim vežbama u ovom gradu.

Drugi osumnjičeni ruski špijun, Georg Budanov, ušao je u Albaniju preko Severne Makedonije 1. marta. Predstavio se kao biznismen koji je bio zainteresovan za ulaganje u primorski grad Valonu. Budanov je boravio u području Orikuma, dok se u njegovoj okolini odvijala vojna obuka. Deportovan je 10. maja uz obrazloženje da „nije ispunjavao uslove za boravak u Albaniji“.

Češki državljani ušli su u Albaniju 1. maja. Jedan od navodnih špijuna, Filip Carek, iznajmio je automobil za celu grupu. Tokom putovanja zaustavili su se na određeno vreme pored vojne baze u južnoj Albaniji gde se odvijala obuka za zajedničke vojne vežbe. Grupa je napustila zemlju 11. maja.

Defender Europe 21 bila je najveća vojna vežba ikada organizovana u Albaniji. Dizajnirana je za izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između SAD-a, NATO-a i partnerskih vojnih trupa. Vežba je obuhvatila istovremene operacije u više od 30 područja za obuku, uključujući Albaniju, Balkan, Baltik, Crno more i Afriku. Počela je krajem aprila, a završila se 26. juna / ibna