Albanska opozicija obećava da će se uključiti u radikalne akcije pre izbora za lokalne vlasti

Albanska opozicija obećava da će se uključiti u radikalne akcije pre izbora za lokalne vlasti

Prošlo je skoro tri meseca od kada je opozicija u Albaniji odlučila pokrenuti seriju anti-vladinih demonstracija u pokušaju da zbaci sadašnju socijalističku vladu premijera Edi Rame, koju optužuje za korupciju, veze s kriminalcima i izborne nameštaljke, te traži vanredne opšte izbore. Opozicioni poslanici takođe su podneli ostavke na mesta u parlamentu kako bi izvršili veći pritisak na vladajuću stranku.

Visoki funkcioner opozicije danas je izdao snažno upozorenje međunarodnoj zajednici, izjavljujući da opozicija će preduzeti radikalne akcije i neće dozvoliti da se izbori održe ako strane diplomate ne budu intervenisali da se pronađe političko rešenje krize.

Edmond Spaho, koji je takođe bio šef političke formacije Demokratske stranke u parlamentu, izjavio je da će opozicija učiniti sve kako bi sprečila održavanje lokalnih izbora 30. juna.

“U junu neće biti izbora. Činjenica da imamo proteste znači da se svi instrumenti mogu koristiti, u zavisnosti od razvoja političke situacije”, rekao je on.

Spaho je rekao da međunarodna zajednica ne sme dozvoliti eskalaciju situacije. “Međunarodna zajednica mora sprečiti da se situacija pogorša, te sprečiti da se nepoželjni scenariji ponove”, rekao je Spaho i na taj način nagovestio i nasilne akcije. / ibna /