Albanska opozicija ponovo izlašla na ulice

Albanska opozicija ponovo izlašla na ulice

Opozicija u Albaniji održala je još jedne demonstracije ispred parlamenta u kojima je bilo nasilnih sukoba između pristalica opozicije i jakih policijskih snaga koje su održavale red. Demonstranti su bacali i dimne bombe i teške predmete prema policajcima. Policija je, s druge strane, koristila vodene topove kako bi se odbranila od gomile i sprečila ih da provale u parlament.

Šef vlade isključuje mogućnost prevremenih izbora

Dok su pristalice opozicije protestovale ispred parlamenta, premijer Edi Rama rekao je poslanicima da su jedini izbori koje će se uskoro održati oni za lokalne vlasti, a ne opšti izbori, kao što je to zatražila opozicija.

Premijer Rama izjavio je da je albanska opozicija izdala svoje pristalice i ostavila ih bez predstavnika u parlamentu.

Lider opozicione Demolratske stranke, Lulzim Basha nije prisustvovao današnjem protestu, jer je otputovao u Berlin kako bi održao sastanke sa nemačkim funkcionerima.

U protekla dva meseca, opozicija u Albaniji pokrenula je seriju anti-vladinih demonstracija tražeći od sadašnje socijalističke vlade na čijem je čelu premijer Edi Rama da podnese ostavku i da se održe vanredni opšti izbori. Štaviše, opozicija je takođe odlučila da bojkotuje parlament, u pokušaju da izvrši veći pritisak na vladu. Međutim, ovaj potez je osuđen i kritikovan od strane međunarodne zajednice. S druge strane, vladajuća Socijalistička partija premijera Edi Rama isključila je svaku mogućnost da građani izađu na prevremene opšte izbore.

Opozicioni poslanici zauzeli su svoja mjesta u parlamentu

Međutim, brojni opozicioni poslanici nisu pristali da se odreknu svojih parlamentarnih mandata, dok su drugi pristali da zamene svoje kolege koji su podneli ostavke. Ovo je izazvalo veliku konfuziju u redovima opozicije.

Uprkos brojnim pozivima stranih diplomata, politička kriza još nije rešena i svaka od strana se čini odlučna, ostavljajući puno prostora za neizvesnost. / ibna /