Albanski ministar Čakaj se sastao sa generalnim sekretarom OEBS-a

Albanski ministar Čakaj se sastao sa generalnim sekretarom OEBS-a

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Sekretarijata OEBS-a Tomasom Gremingerom, albanski vršilac dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Gent Čakaj rekao je da se ulažu napori da se obezbedi uspešno albansko predsedavanje Organizacijom 2020. godine.

„Za Albaniju, predsedavanje OEBS-om 2020. godine je najvažniji proces u istoriji multilateralnih obaveza od članstva u NATO-u ”, rekao je Čakaj.

„Čvrsto smo fokusirani na tri aspekta: politički, finansijski i ljudske resurse. Prvo, politički aspekt se tiče finalizacije prioriteta. Drugo, Vlada izdvaja sva finansijska sredstva potrebna za olakšavanje predsedavanja. Treće, najbolje i najposvećenije diplomate već su dodeljene našoj misiji sa sedištem u Beču, a Radna grupa je u tom smislu uspostavljena u Tirani“, rekao je Čakaj.

Vršilac dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Gent Čakaj izjavio je da je predsedavanje OEBS-om velika odgovornost, koju je Albanija zaslužila.

Čakaj je takođe odao priznanje za rad Misije OEBS-a u Tirani.

Sa svoje strane, Thomas Greminger je pohvalio pripreme Albanije za predsedavanje OEBS-om.

“Želio bih pohvaliti Albaniju za pripreme i vršioca dužnosti ministra Čakaja za zalaganje u izradi preliminarnog pregleda prioriteta u Beču”, rekao je Greminger. / ibna /