Albanski ministar Cakaj u poseti BiH

Albanski ministar Cakaj u poseti BiH

Vršilac dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Republike Albanije Gent Cakaj, tokom zvanične posete Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu razgovarao sa zamenicom predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine i ministarkom spoljnih poslova BiH, Biserom Turković.

Nakon sastanka Cakaj je naglasio opredelenje Albanije za proširenje obima saradnje i produbljivanje prijateljskih veza s Bosnom i Hercegovinom, za jačanje pravne bezbednosti i uklanjanje prepreka za slobodnu trgovinu i kretanje u regionu, s ciljem jačanja ekonomskih odnosa, vezanih, na primer, za turizam i promet roba, kao i za zajednički mapredak ka evropskom članstvu.

Povodom aktuelne pandemije koronavirusa, on ističe da je i Albanija u početku uvedenim merama prvenstveno radila na njenom usporavanju, a u aktuelnoj fazi normalizacije života, otvorila su se i pitanja daljnjeg razvoja ekonomije te unapređenja spoljnih relacija.

Cakaj je u kontekstu odnosa Albanije i Bosne i Hercegovine naveo da treba poslati zajedničku poruku “da smo složni i da se realizuju ranije započeti projekti”.

Takođe, naglasio je albansku podršku namerama izrečenim u okviru Berlinskog procesa i dodao da predsedavanje njegove zemlje OSCE-om neće značiti samo brigu za vlastitite interese već ta zemlja želi da predstavlja i interese prijatelja, naglašavajući da dve države koje zastupaju on i ministarka Turković već imaju doboke prijateljske veze.

Albanski diplomata je o pitanju Kosova rekao da njegova zemlja očekuje podršku za svoj stav, kao i da rešavanje tog problema ne sme imati samo političku i bezbednosnu, već i moralnu dimenziju.

Cakaj očekuje da će ministarka Turković, čiju posetu očekuje zvanična Tirana, biti u prilici da se upozna sa albanskim iskustvima i djelovanju na evropskom putu.

Zahvalio je Bosni i Hercegovini za solidarnost i pomoć Albaniji nakon razornog zemljotresa, za podršku članstvu u Savetu bezbednosti i međunarodnim asocijacijama te za zajedničke napore u borbi protiv pandemije.

Albanija je na raspolaganju Bosni i Hercegovini u svemu što može učiniti u zajedničkom nastojanju ka boljoj budućnosti, zaključio je vršilac dužnosti ministra Albanije za Evropu i spoljne poslove.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je izrazila zadovoljstvo zbog zvanične posete albanskog kolege, tim više što su uslovi za diplomatske aktivnosti otežani pandemijom koronavirusa.

Prema njenim rečima, između dveju zemalja nema otvorenih pitanja jer se rešavaju u prijateljskim susretima, zvaničnim i nezvaničnim.

Na sastanku s albanskim ministrom, navela je, između ostalog je razgovarano o albanskom predsedavanju OSCE-om i predstojećem samitu, o regionalnoj saradnji, s naglaskom na vrlo uspešne kontakte u okviru Berlinskog procesa.