Albanski opozicioni lider prkosi tužiocima

Albanski opozicioni lider prkosi tužiocima

Lider albanske opozicione Demokratske stranke, Lulzim Basha, danas se nije pojavio pred tužiocima kako bi svedočio u vezi sa sredstvima koja je glavna opoziciona stranka platila američkim lobističkim firmama.

Od Baše je zatraženo da se pojavi danas u kancelariji okružnog tužioca u glavnom gradu Tirani kako bi govorio o 675 hiljada dolara koje je Demokratska stranka uplatila tokom predizborne kampanje 2017. za lobiranje u SAD-u. U međuvremenu, pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo odakle su ta sredstva došla.

Međutim, lider opozicije je danas napustio zemlju, odbijajući da pruži bilo kakve detalje o tekućim istragama koje se vode u SAD, Albaniji i Škotskoj.

Demokratski lider smatra da je zahtev da se pojavi pred tužiocima “nepotreban i neosnovan”.

“Ni ja, ni bilo koji drugi predstavnik stranke nismo pod istragom. To je razlog zbog kojeg nema potrebe da nas tužilaštvo obaveštava o proverama koje vrši“, rekao je Baša u pismu upućenom tužilaštvu.

Lider demokrata optužio je tužilaštvo da je poslalo zahtev da se on pojavi pred istražiteljima samo iz političkih razloga. Baša zahteva da se ova institucija distancira od takvih politički motivisanih postupaka.

“Činjenica da takav zahtev za svedočenje dolazi šest meseci nakon što ste pribavili predmetnu informaciju. Takođe je činjenica da taj zahtev dolazi u vreme kada ste pokrenuli kampanju dezinformacija u vezi s predmetnom istragom. To nas navodi da verujemo da ova vaša aktivnost nije motivisana istragom, nego političkim razlozima”, dodao je Baša. / ibna /