Albanski parlament smenio Ilira Metu sa mesta predsednika

Albanski parlament smenio Ilira Metu sa mesta predsednika

Albanski parlament izglasao je smenu predsednika Ilira Mete zbog „ozbiljnih kršenja“ Ustava tokom predizborne kampanje u aprilu.

Posle sednice koja je trajala više od četiri sata, 104 poslanika od ukupno 114 prisutnih ( ukupno 140) glasalo je za razrešenje Mete, sedam poslanika glasalo je protiv, a tri su bila uzdržana. Ovo je prvi put u istoriji Albanije da je parlament razrešio predsednika.

Ustavni sud će imati poslednju reč po tom pitanju tako što će odobriti ili odbiti smenu i dokaze za današnju odluku.

Tokom izborne kampanje u aprilu, Meta je optužio vladu da je umešana u pripreme za nameštanje izbora, da je pripremala kriminalne bande radi kupovine glasova i pozvao ljude da brane svoj glas.

Socijalistička većina pokrenula je procedure za njegovu smenu odmah nakon što su osvojili treći mandat na izborima 25. aprila, nakon obećanja koje je nekoliko dana pre toga dao premijer Edi Rama, i nakon što se predsednik uživo sukobio sa američkim ambasadorom na televiziji. Požurili su da smenu obave pre letnje pauze i kraja ove parlamentarne sezone, izbegavajući tako glasanje nove opozicije protiv smene Mete, nakon što njihovi poslanici uđu u parlament u septembru.

Većina je tražila uklanjanje Mete zbog „ozbiljnog kršenja“ Ustava, što je jedan od dva moguća uslova za razrešenje albanskog predsednika – drugi je da je „počinio ozbiljno krivično delo“. Tvrde da je on narušio jedinstvo naroda napadajući Socijalističku partiju i vladu tokom predizborne kampanje, podsticao na nasilje i napao strane diplomate.

Ovo je bio drugi pokušaj socijalista da razreše predsednika Metu. Prethodno su odustali od jedne istrage protiv njega 2019. godine zbog imenovanja članova u Ustavni sud i uredbe kojom se poništavaju izbori 30. juna. Posle godinu dana istrage i posle izveštaja Venecijanske komisije koji sugerše da Meta nije počinio nijedno ozbiljno kršenje Ustava, socijalisti su odustali od inicijative.

U svom govoru u parlamentu uoči glasanja, Rama je napao Metu zbog toga što je navodno „izdao svoju misiju“, „ponizio Ustav“, „uništio jedinstvo naroda“, „prekršio podelu vlasti“ i „osramotio poseban odnos albanskog naroda sa SAD “.

Ustavni sud trebalo bi da primi odluku parlamenta o razrešenju Mete u roku od pet dana. Ostaje nejasno da li će oni dati prioritet preispitivanju ovog slučaja ili će se slučaj pridružiti redu od preko 180 slučajeva koji čekaju na pregled.

Sud je bio nefunkcionalan skoro dve godine zbog otpuštanja sudija reformom pravosuđa. Ponovo je počeo da radi u punom kapacitetu pre šest meseci kada je dostignut kvorum te je imao pet od potrebnih devet članova. Sad ima ukupno šest članova, od kojih je tri predložio predsednik Meta, a tri parlament pod nadzorom Socijalističke partije Edi Rame. Preostale sudije trebalo bi da predloži Viši sud, koji je takođe desetkovan reformom.

Da bi razrešenje bilo službeno, pet od šest članova Ustavnog suda trebalo bi da podrže odluku, uključujući najmanje dvojicu sudija koje je on predložio. / ibna