Albanski predsednik Meta poziva premijera Ramu da podnese ostavku

Albanski predsednik Meta poziva premijera Ramu da podnese ostavku

Predsednik Republike Albanije danas je zauzeo zvaničan stav u vezi sa političkom krizom u zemlji, šaljući brojne poruke, koje, prema njegovim rečima, imaju za cilj da ponude rešenje za trenutni sukob.

Ilir Meta je izjavio iz Pogradeca da se zemlja nalazi u kritičnoj situaciji i ohrabrio je “sva razmišljanja kojima bi se okončala polarizacija i isključiva ponašanja pre nego što šteta nanesena ovom krizom ugrozi sve što je postignuto u protekle tri decenije”.

Meta nudi svoju ostavku, što znači da Rama treba da učini isto

Kao deo ovog procesa, Meta poziva Ramu da podnese ostavku kako bi ponudio rešenje za krizu, izjavljujući da je spreman da to učini, iako, kao što je rekao, on nema nikakve veze sa situacijom. “Pozvao bih sve da ne žrtvuju zemlju za svoje pozicije ili ambicije. Iako nemam nikakvu odgovornost za trenutnu situaciju i iako sam uložio maksimalne napore da sprečim krizu, spreman sam da se žrtvujem kako bih pronašao političko rešenje koje vraća ustavnu, institucionalnu, političku i demokratsku normalnost u zemlji i garantuje brz napredak ka otvaranju pregovora o pristupanju EU. Spreman sam za obe krajnosti”, rekao je Meta.

On je rekao da je spreman da se odrekne svoje funkcije predsednika ako se pronađe političko i funkcionalno rešenje.

On upozorava na prijetnju vojnom huntom: “Ja bih dao svoj život”

Šef države je bio prilično uznemiren zbog situacije u zemlji, rekavši da se plaši vojne hunte u zemlji. Meta je izdao ovo upozorenje ponavljajući još jednom činjenicu da je spreman da podnese ostavku na mesto predsednika države „jednom kada budem siguran da zemlja nalazi političko, ustavno i čvrsto rešenje“. Onda je napravio uzvišenu “ponudu” kada je rekao da je spreman “žrtvovati svoj život kao Salvador Aljende”. Sve ovo “da bi se sprečila instalacija hunte koja bi Albaniju mogla vratiti 30 godina unazad”.

Time je Meta još jednom nagovestio poziv premijeru Rami da podnese ostavku nakon stalnih zahteva opozicije, rekavši da je “Ilir Meta spreman za obe strane, jer, uprkos svojim ambicijama, nikada nije pretio i nikada ne može staviti Albaniju ili demokratiju u Albaniju na rizik za svoje vlastite ambicije ili položaj”.

Predstavnička i ustavna kriza

Predsednik Meta je još jednom rekao da zemlja prolazi kroz predstavničku i ustavnu krizu: „Želeo bih da naglasim da ustavna i institucionalna kriza nisu ništa novo. Mi smo u situaciji da neko vreme nismo imali Ustavni sud i čitav pravosudni sistem je paralizovan”.

Meta je rekao da je uložio maksimalne napore da spreči ubrzavanje političke krize: “Svi napori koje je učinio predsednik da spreči ovu krizu su minirani”.

U tim uslovima Meta kaže da se „nalazimo u krizi, koja je, po mom mišljenju, namerna. Ova kriza je ugrozila ustavni poredak u Republici Albaniji, demokratske garancije i prava građana“.

Predsednik osuđuje odluku opozicije da bojkotuje parlament

Predsjednik napominje da se kriza još više produbila. On takođe kaže da se sve to dogodilo nakon što je albanska opozicija donela odluku bez presedana da bojkotuje parlament. Predsednik je rekao da osuđuje odluku opozicije: “Ovo je neprihvatljiva odluka koju ja osuđujem. Ovaj akt je ozbiljno produbio predstavničku krizu u Parlamentu Albanije ”.

Novi poslanici nisu legitimni

S druge strane, Meta napominje da su oni poslanici koji su odlučili da uđu u parlament nakon bojkota opozicije, ilegalni: “U institucionalnom pogledu, prema mom mišljenju, Parlament Albanije ima 82 legitimna poslanika uključujući i tri opoziciona poslanika koji nisu pristala da predaju ostavke nakon odluke njihovih političkih stranaka. Bilo koji drugi broj izvan toga ne samo da produbljuje krizu, već i ne pomaže u prevazilaženju situacije, jer bi svaki drugi broj bio osporavan u svakom pogledu ”.

Prema Meti, “sa ustavnog, pravnog, proceduralnog i moralnog stanovišta, milion građana starijih od 18 godina moglo bi biti pozvano da glasa o zakonima koji se odnose na evropske integracije, ali želim da ih uverim da to neće učiniti da ova kriza među predstavnicima nestane i ne garantuje otvaranje pregovora o pridruživanju između Albanije i Evropske unije ”.

Da li vlada kupuje nove poslanike?

Među brojnim porukama koje je uputio predsjednik zemlje, on je spomenuo i činjenicu da se kupuju novi poslanici, pokazujući prstom na opoziciju. Prema Meti, činjenica da se u parlamentu formira nova opozicija nije rešenje: „Rešenje ove krize ne može doći kroz ultimatume ili retoriku koja podstiče nasilne akcije, policijske metode ili finansijske metode. Rešenje može doći samo kroz ozbiljan i odgovoran politički dijalog, koji vraća normalnost u politički život zemlje poštujući Ustav, poštujući podjelu vlasti i poštujući sve one obaveze koje Albanija treba da ispuni kako bi otvorila pregovore o pristupanju.”