Albanski premijer poziva gradonačelnike da ne postanu žrtve

Albanski premijer poziva gradonačelnike da ne postanu žrtve

Premijer Edi Rama pozvao je gradonačelnike iz redova demokrata da ne postanu žrtve opozicionih lidera. Ovaj apel dolazi nakon odluke koju su desničarski gradonačelnici i načelnici Socijalističkog pokreta za integraciju najavili u skladu sa dekretom predsednika Republike kojim odgađa lokalne izbore 30. juna. “Demokratski gradonačelnici! Nemojte pasti kao žrtve Sali Berishe, Ilira Mete, Lulzima Baše i Monike Kriemadhi. Morate se pridržavati zakona i ne smete da radite na osnovu buke koju oni prave. Nije Socijalistička partija tražila da bojkotujete izbore; oni su to učinili i morate ih smatrati odgovornim”, napisao je Rama na Tvitteru.

Albanski predsednik, Ilir Meta, otkazao lokalne izbore koji su trebali biti održani 30. juna, tvrdeći da se oni ne mogu održati bez opozicije.

Politička kriza proteklih meseci zahvatila je celu zemlju, a opozicija je održala seriju antivladinih protesta i bojkotovala parlament. Dve glavne opozicione stranke, Demokratska stranka i Socijalistički pokret za integraciju pozvale su na ostavku vlade pod vodstvom socijalista, optužujući je za korupciju i veze sa podzemljem. / ibna /