Albanski premijer Rama kaže da izbori neće biti odloženi, oštra reakcija opozicije

Albanski premijer Rama kaže da izbori neće biti odloženi, oštra reakcija opozicije

“Nemamo drugog izbora nego da nastavimo put ka izborima 30. juna, uprkos činjenici da neki ljudi prete da neće dozvoliti glasačima da glasaju”. To je juče rekao albanski premijer Edi Rama, koji je ponovio odlučan stav vladajuće stranke da održi lokalne izbore 30. juna. Prema njegovim rečima, svaki put kada se jedna opoziciona stranka odluči da bojkotuje izbore, mora proći kroz težak period ponovne izgradnje.

Što se tiče isteka roka do kojeg su političke stranke mogle da se registruju za izbore, premijer Rama je rekao da je, odlukom da ne ispuni taj rok, opozicija odlučila da se isključi iz izbornog procesa na isti način na koji se isključila iz parlamenta.

Premijer je rekao i da pokušaji da se održavanje izbora spreči kao posledicu ima zatvorsku kaznu.

Rama je takođe govorio o suzavcu koji je korišten tokom demonstracija opozicije. Prema njegovim rečima, suzavac koriste vlasti u svakoj zemlji. Šef vlade je takođe dodao da je opozicija izašla na ulice jer se plaši izborne konfrontacije.

DS reaguje: 30. juna neće biti izbora

Demokratska stranka reagovala je nakon izjave premijera Rame o činjenici da se izbori 30. juna neće odgoditi. DS je ponovila svoj stav da neće dozvoliti da se bilo kakvi izbori održe 30. juna. Prema DS, nikada ne može biti slobodnih izbora sa premijerom koji je uključen u korupciju. “Oni znaju da izbora 30. juna neće biti. Nelegitimna vlada sa nelegitimnim premijerom nikada ne može održati slobodne i poštene izbore”, saopšteno je iz Demokratske stranke.