Albayrak: Turska želi da 2020. godinu završi ekonomskim rastom

Albayrak: Turska želi da 2020. godinu završi ekonomskim rastom

Turska želi pozitivnu stopu ekonomskog rasta do kraja 2020. godine, uprkos negativnim prognozama zbog krize pandemije koronavirusa, rekao je turski ministar  ministra ekonomije i finansija Berat Albayrak u intervjuu na državnoj televiziji.

Jedna od zemalja koja je najmanje pogođena pandemijom COVID-19 u oblasti zapošljavanja i ekonomskog rasta biće Turska, smatra Albayrak, dodajući da će Turska imati rast u prvom kvartalu ove godine.

Sredinom marta prijavljen je prvi slučaj koronavirusa u Turskoj, a efekti pandemije postali su posebno ozbiljni u aprilu.

Ministar ekonomije i finansija napomenuo je da, iako se očekuje da će mnoge zemlje doživeti ozbiljnu recesiju u drugom kvartalu 2020. godine, Turska će biti manje pogođena u odnosu na ostale zemlje.

Pozivajući se na turski paket „Štit ekonomske stabilnosti“ predstavljen u martu kako bi se preduzećima pomoglo da samiraju posledice ekonomskog pada, Albayrak je rekao da je vrednost paketa pomoći do sada dostigla 260 milijardi lira (38 milijardi dolara).

Berat Albayrak podsetio je da je s multiplikacijskim efektom veličina paketa za spašavanje dostigla skoro 600 milijardi lira (89 milijardi dolara), što je ekvivalent 10% -11% BDP-a zemlje.

Naglasio je da će normalizacija posle koronavirusne krize početi u junu u Turskoj, kao i u ostatku sveta.

„Ulazimo u period u kojem će postepeni porast izvoza, trgovine, turizma i domaćeg tržišta početi tokom juna i jula“, rekao je on.

“Turska će sprovoditi politike zasnovane na proizvodnji i pozajmljivanju u lokalnim valutama”, rekao je Albayrak.

Dodao je da će zemlja preduzeti korake kako bi se osiguralo brzo oživljavanje lokalnih tržišta i domaće potražnje u eri post-pandemije.

“Objavićemo podsticajne pakete za normalizaciju domaćeg tržišta”, rekao je Albayrak i dodao da Turska vodi razgovore o uspostavljanju trgovačkih linija sa mnogim zemljama, rekavši da “probleme trebamo posmatrati u kontekstu trgovine lokalnom valutom”, što daje prednost državi./ibna