Aleksis Tsipras u Severnoj Makedoniji po prvi put

Aleksis Tsipras u Severnoj Makedoniji po prvi put

Poslednji detalji priprema za sutrašnju posetu grčkog premijera Severnoj Makedoniji se rešavaju u Atini. Aleksis Tsipras, u pratnji deset ministara i 120 privrednika i poslovnih predstavnika, sastaće se u Skoplju sa Zoranom Zaevom, a dva lidera učestvovaće u radu Saveta za saradnju Grčke i Severne Makedonije.

Ovo je prva poseta grčkog premijera toj zemlji, koja će takođe biti glavni događaj koji će otvoriti implementaciju Prespes sporazuma. Očekuje se da će poseta zapečatiti zajedničku volju obe strane da ojačaju stratešku saradnju, dok će fokus biti stavljen na rešavanje svih problema koji su se pojavili u početnom periodu implementacije Sporazuma.

Povećan poslovni interes grčke delegacije za Skoplje

Tokom sednice Saveta biće potpisano šest transnacionalnih sporazuma i više poslovnih ugovora između kompanija iz obe zemlje, kao i između grčkih kompanija sa Severnom Makedonijom, dok se od svih očekuje da učestvuju na poslovnom forumu koji će se kasnije održati.

Za Atinu, sporazum o kontroli vazdušnog prostora Severne Makedonije od strane Grčkog ratnog vazduhoplovstva je od posebnog značaja, što je područje u kojem je i Ankara želela da bude uključena. Istovremeno, biće postignut sporazum između Atine i Skoplja o ubrzanju procesa pridruživanja Severne Makedonije EU.

Stav koji je u Briselu već izrazio Alekis Tsipras, koji se, prema informacijama, gotovo lično obavezao, je da će u junu ubediti države članice koje su se usprotivile datumu pristupanja.

Postoji i veliki investicioni interes, pošto je lista preduzetnika koji će pratiti grčkog premijera u Skoplju rasla do poslednjeg trenutka, dok je, u prisustvu Aleksisa Tsiprasa, u Atini i Solunu održan niz sastanaka. Skoro svi grčki poslovni giganti pokazali su veliko interesovanje. DESFA, MOTORNO ULJE, INTRAKOM, GEK TERNA, MITILINEOS, AKTOR, TITAN, Copelouzos grupa, SIDENOR, su neke od kompanija.

Energija, infrastruktura, trgovina, turizam će biti u fokusu dnevnog reda. Osim toga, desetine grčkih kompanija već posluje u Severnoj Makedoniji, ali Prespanski sporazum otvara dodatne mogućnosti. / IBNA