Alexis Tsipras daje signale da je spreman da započne rekonstrukciju

Alexis Tsipras daje signale da je spreman da započne rekonstrukciju

Sastanak Centralnog komiteta SIRIZA započet će sutra u 13:30 govorom Alexisa Tsiprasa kako bi se odobrila politička deklaracija stranke koja će predstavljati početnu tačku u procesu njene obnove i transformacije.

Očekuje se da će slogan koji će pokrenuti kampanju istaći bivši predsednik vlade u nedelju uveče na festivalu „Sputnjik“ omladine SIRIZA, koji takođe počinje sutra. Tsipras će još jednom pozvati građane levice i napredne ideologije koji su glasali za SIRIZA da se pridruže redovima stranke, tako da “može predstavljati 32%, a ne samo 4%”, kako je podsetio visoki funkcioner posle današnjeg sastanka političkog biroa.

Istovremeno će se fokus staviti na onlajn aktivnosti stranke putem e-SIRIZA platforme, kao i na kampanju stranke u celoj Grčkoj. U tom kontekstu zakazana je serija govora i događaja u prisustvu Al. Tsiprasa i ostalih rukovodilaca SIRIZA.

Kao deo proširenja stranke, jedan od ciljeva je i ojačati njen ekološki karakter. To će se odraziti na političku deklaraciju za koju se očekuje da će snažno naglasiti politiku za rešavanje klimatskih kriza, dok neki predlažu da se taj cilj izrazi dodavanjem nazivu stranke, poput “SIRIZA-Green Alliance” ili “Green Left” (“Zelena levica”).

Međutim, unutarstranačke reakcije su i dalje prisutne, pri čemu je levo krilo izrazilo zabrinutost zbog načina na koji se proširivanje provodi. “Ne treba se fokusirati samo prema centru, već i levoj strani”, prokomentarsao jevođa ove grupacije; neslaganja se takođe javljaju u vezi sa predlozima za promenu imena stranke, naglašavajući da SIRIZA sadrži snažno ime sa jasnim levim opredelenjem. Takođe se izražava zabrinutost zbog gubitka levičarskog identiteta stranke. / ibna