Alexis Tsipras: Odbijanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom predstavlja “gubitak za evropsku strukturu”

Alexis Tsipras: Odbijanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom predstavlja “gubitak za evropsku strukturu”

Alexis Tsipras opisao je odluku Evropskog saveza da odbaci početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom kao gubitak za evropske strukture.

“Ponekad su evropske vrednosti nače na Balkanu nego u Briselu,”objavio je predsednik SIRIZE na društvenim mreama i dodao: “Nastavićemo borbu za evropsku budućnost i jedinstvo. To dugujemo našim ljudima”.

Bivši premijer, koji je bio u Briselu protekla dva dana, navodno je imao kontakte na visokom nivou sa funkcionerima Saveta kako bi pokušao da postigne kompromis među njima, makar i u poslednjem trenutku.

“Savet mora dati zeleno svetlo za Severnu Makedoniju i njen početak procesa pristupanja te odrediti put za pristup Albanije, s obzirom da pitanje grčke nacionalne manjine nije rešeno,” rekao je on tokom razgovora sa JC  Junckerom kao i sa liderima Evropske socijalističke partije. Pored toga, zbog toga je održao i privatne razgovore sa Staniševim i Zaevom.

Predsednik SIRIZE, koji je bio jedan od protagonista potpisivanja Prespanskog sporazuma zajedno sa Kotziasom i Zaevom, istakao je opasnost od destabilizacije i ulaska nacionalista i anti-evropskih snaga na područje regiona.
Šef SIRIZA Evro Grupe i potpredsednik Evropskog parlamenta D. Papadimoulis, govorio je o velikom pucanju kredibiliteta EU i velikom koraku unazad u vezi sa evropskom perspektivom zapadnog Balkana, “koja služi ne samo interesima Grčke i zapadnog Balkana nego i samoj Evropi”.

Zapravo, on smatra da se E. Macron “iz razloga domaće potrošnje i pod pritiskom Le Pena čini negativnim prema perspektivama proširenja, koje počinje jednom odlukom a može trajati godinama”. SIRIZA se sada fokusira na naredne poteze i odluke koje će biti donesene u Skoplju.