Alexis Tsipras pozdravlja povratak normalnom životu

Alexis Tsipras pozdravlja povratak normalnom životu

U velikom intervjuu za grčku televiziju ANT1 TV u ponedeljak uveče, grčki premijer Alexis Tsipras ponovio je svoju nameru da na jesen, na kraju četverogodišnjeg mandata vlade, raspiše opšte izbore.

Grčki premijer je rekao da se njegova odluka neće promeniti jer pruža dokaz da se zemlja vratila normalnom životu u svakom smislu. On tvrdi da ekonomija zemlje dobro funkcioniše, čineći sve dodatne mere – kao što je snižavanje praga oslobađanja poreza na prihod – nepotrebnim.

Osim toga, Alexis Tsipras je najavio prevremenu otplatu dela kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Grčkoj. „To je istorijski razvoj događaja. On postavlja novi okvir za grčku ekonomiju, jer svaki ekonomski indikator funkcioniše“, rekao je on, dodajući da su kamate na grčke 10-godišnje obveznice na istorijski niskom nivou, što ukazuje na to da je obnovljena sposobnost privrede da se zadužuje sa tržišta duga.

U izbornim godinama u Grčkoj vlada se tradicionalno trudi da deli beneficije, ali Tsipras kaže da je spreman da odbaci svaku sugestiju o povlačenu dogovorenih reformi i napuštanju fiskalne discipline. On je rekao da će se beneficije odobriti ako ih ekonomija može podržati.

“Nakon [Vaskršnjih] praznika sastaću se sa ministrom finansija da razmotrim šta možemo da ponudimo, ne kao predizborni poklon, već kao stalne mere pomoći, jer je grčka ekonomija ojačala.”

Komentarišući nedavne ankete javnog mnenja kojima je SIRIZA daleko iza glavne opozicione Nove demokratije, premijer je rekao da je navikao da “gubi ankete i pobeđuje na izborima”. On je pozvao posmatrače da ne zaborave da će opšti izbori biti bliski susret stranaka, dodajući da je prva meta njegove stranke pobeda na evropskim izborima u maju.

Na pitanje o slučaju Novartis, premijer je rekao da je to “postojeći skandal” u kojem su trošena javna sredstva, ali i pitanje koje će nadležne vlasti detaljno istražiti. On je demantovao tvrdnje opozicije da je ovaj slučaj, u stvari, urota koja treba da diskredituje političke rivale SIRIZE.