Alexis Tsipras prisustvovao je ekonomskoj konferenciji u Skoplju

Alexis Tsipras prisustvovao je ekonomskoj konferenciji u Skoplju

Početak procesa pridruživanja za Severnu Makedoniju predstavlja veliko pitanje kredibiliteta za EU

Alexis Tsipras, tokom boravka u Skoplju, naglasio je važnost započinjanja procesa pridruživanja Severne Makedonije. Govoreći na konferenciji Economista, bivši premijer Grčke je opisao ​​korak davanja zelenog svetla za proces pridruživanja na sledećem Evropskom savetu sredinom oktobra kao „veliko pitanje kredibiliteta“ za EU.

Tokom panela „Samit o zapadnom Balkanu – jačanje zamaha evropskih integracija“ uz učešće Zorana Zaeva i Martina Schulza, predsednik SIRIZA nazvao je Sporazum iz Prespe kao ključnu prekretnicu u evropskom i regionalnom razvoju. „Bilo je velikih pomaka u sprovođenju Sporazuma, ali preostaje još mnogo toga da se uradi“, rekao je Tsipras.

Govoreći o sastancima i multilateralnim formatima, koje je na mestu premijera održao od 2017., napomenuo je da “nije bilo drugog načina nego da se oživi evropska perspektiva zapadnog Balkana”. Takođe je naglasio da bi Grčka, kroz Sporazum iz Prespe, trebalo da preuzme vodeću ulogu na Balkanu.

Zaista, pozivajući se na uspeh Sporazuma, setio se reči heroja Nikosa Kazantzakisa, Aleksisa Zorbasa koji je poslednje godine svog života proveo u gradu Skoplju: „Slobodi treba malo ludila da biste konačno mogli preseći konopac koji vas veže”, citirao je, dodajući:” Ne znam da li smo Zoran i ja bili dovoljno ludi da napredujemo sa sporazumom, ali sigurno ne prihvatamo da naše poštovanje istorije znači da naše zemlje moraju ostaju vezani za prošlost, da budu zarobljenici prošlosti“.

Prema Alexisu Tsiprasu, Sporazum s jedne strane simbolizuje pobedu diplomatije nad silama nacionalizma, inercije i nacionalnog opkoljavanja, a sa druge strane potvrđuje „samu suštinu evropskog poduhvata, a to je očuvanje i širenje mira i blagostanja, dok takođe naglašava koliko je vredno biti dovoljno hrabar za donošenje hrabrih, naprednih odluka, prkoseći političkoj ceni“./ ibna