Alexis Tsipras sa evropskim Socijalistima

Alexis Tsipras sa evropskim Socijalistima

Alexis Tsipras će prisustvovati sastanku evropskih Socijalista u sredu. Tako će postati prvi politički lider koji ne pripada porodici Socijalista, a usprkos tome što više nije premijer, pozvan je na sastanak kao posmatrač.

Očekuje se da će se Tsipras fokusirati na tursku invaziju u Severnoj Siriji i na potrebu da se Turskoj uvedu sankcije zbog narušavanja kiparske Ekskluzivne ekonomske zone. Takođe će naglasiti potrebu zajedničkih akcija levih i naprednih snaga.

Koegzistencija bivšeg premijera sa predsednicom KINAL-a, Fofi Genimatom, je veoma interesantan, jer je na unutrašnjem planu SIRIZA optužuje da podržava i trguje sa Novom demokratijom oko pitanja glasanja Grka u inostranstvu.

Za predsednika SIRIZA ne postoji pitanje prebacivanja sa levog krila i Evrogrupe na Socijaliste i demokrate, kažu izvori iz partije. Tsipras želi da se on i SIRIZA postavke kao most između Socijalista-Demokrata te Zelenih i malih snaga koje su deo naprednog pokreta.

Navodno će u novembru biti održan sastanak šireg pokreta naprednih snaga kada se očekuje da će se sastati predstavnici Kluba naprednih stranaka, a zatim bi i razgovori između evropskih parlamentaraca trebali biti intenzivirani. Štaviše, rečeni cilj SIRIZA je da njen lider izgradi napredni front protiv krajnje desnice.

U međuvremenu, bivši premijer je danas započeo kampanju SIRIZA-Napredne alijanse, te krenuo na dvodnevnu turneju Ahajskim regionom