Alexis Tsipras želi da održi i ojača svoj međunarodni profil

Alexis Tsipras želi da održi i ojača svoj međunarodni profil

Alexis Tsipras želi da održi i ojača međunarodni profil koji je izgradio tokom mandata na čelu grčke vlade. Stvari u SIRIZI se pokreću, kako u pogledu protivljenja vladi, s obzirom na najave premijera na Međunarodnom sajmu u Solunu u subotu i podnošenje preliminarnog predloga budžeta u oktobru, tako i u pogledu suočavanja sa procesom rekonstrukcija stranke.

Međutim, jedan od glavnih ciljeva opozicije je da se liderska uloga SIRIZE među progresivnim i levičarskim strankama istakne na evropskom nivou. Ukratko, Tsipras nastoji da učvrsti svoju ulogu važnog igrača na evropskoj političkoj sceni u trenutku kad EU doživljava krizu identiteta i manjak strategije.

U tom kontekstu Tsipras učestvuje na međunarodnom forumu u organizaciji Fondacije Ambrosseti, gradu Komo, Italija. U subotu će bivši premijer učestvovati na okruglom stolu sa Romanom Prodijem, Geertom Wildersom i Mariom Montijem kako bi razgovarali o budućnosti Evrope, koje su „lekcije“ naučili nakon ekonomske krize, kao i o prioritetima nove Evropske komisije.

Trodnevni ekskluzivni forum Fondacije Ambrosseti predstavlja mesto susreta najviših političkih, finansijskih, bankarskih i investicionih stručnjaka. Ovo neće biti prvi put da predsednik SIRIZA uđe u luksuzno letovalište Villa d’Este koje je domaćin konferencije. U jesen 2014. godine, nekoliko meseci pre izbora SIRIZA, Komo je bio „vatreno krštenje“ Alexisa Tsiprasa u krugovima evropskih političkih i ekonomskih lidera.

Međunarodni kontakti će se sigurno nastaviti, mada je zanimljivo vidjeti ulogu koju će igrati kako u evropskoj levici, tako i među evropskim socijalistima, na čijim sastancima Tsipras učestvuje kao posmatrač. Štaviše, svrha okupljanja levih i naprednih snaga nije ograničena unutar grčkih granica, što funkcioneri SIRIZA često podvlače, a isti izvori izveštavaju da će Tsipras igrati ključnu ulogu u ovoj temi.

Po povratku u Grčku, bivši premijer će spakovati kofer za Solun gde će govoriti na Međunarodnom sajmu (TIF), kao i predstaviti alternativni progresivni program SIRIZA-e, pružajući dokaz o političkoj strategiji koju će opozicija sprovesti. Sastanci sa liderima stranaka su već počeli danas Tsiprasovoj kancelariji. / ibna