Altun: Možemo bliže sarađivati sa EU protiv antimuslimanskog rasizma

Altun: Možemo bliže sarađivati sa EU protiv antimuslimanskog rasizma

“Turska i Evropska unija su bliski partneri u širokom spektru oblasti, i svakako možemo bliže sarađivati protiv antimuslimanskog rasizma,” rekao je direktor komunikacija turskog predsedništva dr Fahrettin Altun, tokom izlaganja na predstavljanju „Evropske islamofobije 2019“ Fondacije za politička, ekonomska i socijalna istraživanja (SETA).

„S tim u vezi, turska Vlada je spremna da podrži napore naših evropskih prijatelja na promociji jednakosti za muslimane i druge verske zajednice. Uveren sam da zajedno možemo prevazići ovaj vrlo ozbiljan izazov i izgraditi sigurniju budućnost za sve“.

Altun je izjavio da je SETA već pet godina zaredom pruža dragocenu javnu uslugu objavljivanjem Izveštaja o evropskoj islamofobiji i istakao da je tokom godina izveštaj omogućio ljudima širom sveta da prate evoluciju antimuslimanskog rasizma u Evropi i istovremeno je zaokružila evropsku zabrinutost zbog određenih društvenih i političkih kretanja na kontinentu.

Ovaj izvještaj „nije pokazivanje prstom, već poziv na otvoren i iskren dijalog među prijateljima“, naglasio je Fahrettin Altun dodajući da „u tom smislu želim da priznam finansijsku podršku Evropske unije ovom ključnom projektu i pozdravim nastavak saradnje između Unije i relevantnih organizacija “.

Naglašavajući da antimuslimanski rasizam nije urođeni evropski problem, Altun je napomenuo da „je globalna pretnja koja rizikuje ljudske živote svuda, od jugoistočne Azije do Sjedinjenih Država“, dodajući da „Evropa može i treba biti tamo gde počinje rat protiv islamofobije“.

Fahrettin Altun je rekao da je Izveštaj o evropskoj islamofobiji za 2019. godinu pokazao da se situacija iz dana u dan pogoršava, jer je „primetan porast broja napada na muslimane, islamska mesta bogosluženja i centre u zajednici“, ukazujući na niz događaji i akcije određenih grupa koje islam tretiraju kao pretnju, a muslimani kao zločince.

Altun je naglasio da je Republika Turska, kao zagovornik različitosti i jednakosti, preduzela istorijske korake u borbi protiv verske diskriminacije pod vođstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Dodao je da je „kao što je poznato, tokom 2000-ih, turska Vlada olakšala povratak nemuslimanskih dobrotvornih organizacija, kao i oduzetih imanja zakonitim vlasnicima. Danas, kako džamije i centri muslimanskih zajednica napadaju Evropu, mi i dalje koristimo javne resurse za obnavljanje crkava i sinagoga. U skladu sa principom ravnopravnog građanstva, slavimo sve verske zajednice, na koje mi gledamo kao deo i deo turskog društva. Od Akdamarske crkve u Vanu do Velike sinagoge u Edirnu, nastavićemo da čuvamo raznovrsnu kulturnu baštinu naše države “.

Istovremeno, turska Vlada blisko sarađuje sa svojim prijateljima i saveznicima u borbi protiv diskriminacije, govora mržnje i podsticanja nasilja nad muslimanima. Prošlog septembra, predsednik je zajedno sa liderima Malezije i Pakistana potpisao formiranje istanbulskog medija i komunikacionog centra sa sedištem u Istanbulu, kako bi se suočio sa izazovima koje predstavlja islamofobija. Nastavljajući na sastanku lidera u New Yorku, potpisali smo memorandum o razumevanju u Maleziji i očekujemo da će se Pakistan ubrzo pridružiti. Direkcija za komunikacije ostaje u pregovorima sa našim partnerskim institucijama kako bi se ovaj projekat što pre pokrenuo. Uključivanje evropskih vlada u slične projekte zaista bi bio dobrodošao korak i poslao snažnu poruku ljubavi i solidarnosti protiv mržnje,” zaključio je Fahrettin Altun. / ibna