Altun: Turska je uspešna priča pandemije

Altun: Turska je uspešna priča pandemije

U pismu New York Timesu 4. maja, turski direktor za komunikacije Fahrettin Altun napomenuo je da u članku pod naslovom „U krizi se istinski lideri ističu“ novine ne priznaju dostignuća Turske u suočavanju sa COVID-19, dok je Nemačka cenjena kao priča o uspehu protiv pandemije.

„U krizi se istinski lideri ističu“ (uvodnik, 1. maja) nisu priznali uspehe Turske protiv koronavirusa,” napominje Altun u pismu-tekstu.

„Turska je formirala naučni savetodavni odbor, koji se sastoji od vodećih medicinskih stručnjaka i profesora za zarazne bolesti da bi razradila svoj plan igre kao odgovor na pandemiju. Od tada administracija predsednika Recepa Tayyipa Erdogana upravlja reakcijama Turske na osnovu preporuka stručnjaka“, nastavlja direktor za komunikacije.

Brojevi govore sami za sebe.

„Dok je vaša urednica pohvalila Nemačku – gde je stopa smrtnosti COVID-19 gotovo 83 na milion – kao uspešnu priču, Turska, gde je taj broj oko 40, primetno je izostala“, ističe Altun.

“Zahvaljujući svom besplatnom i univerzalnom zdravstvenom sistemu, u koji je vlada predsednika Erdogana investirala milijarde od 2002. godine, Turska je uspešno usporila nove slučajeve zaraze i lečila više od 60.000 pacijenata”, tvrdi turski direktor za komunikacije.

Altun napominje da je „naša moćna proizvodna industrija u saradnji sa relevantnim agencijama omogućila vladi da besplatno dodeli hirurške maske svim građanima. Turska je takođe donirala ili prodala medicinske potrepštine i respiratore u 55 zemalja, uključujući Sjedinjene Države“.

„Da biste izvukli prave lekcije iz pandemije COVID-19, od presudnog je značaja priznati sve uspešne nacije i učiti iz njihovih iskustava“, zaključuje Fahrettin Altun./ibna