Ambasada Narodne Republike Kine javnosti u BiH: Nadamo se da nam verujete”

Ambasada Narodne Republike Kine javnosti u BiH: Nadamo se da nam verujete”

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni I Hercegovini obratila se danas pismom, kako je navedeno, prijateljima u BiH, a vezano za situaciju nastalu širenjem koronavirusa.

U pismu se podseća da je Svjetska zdravstvena organizacija juče proglasila epidemiju uzrokovanu novim koronavirusom hitnim predmetom javnog zdravstva od međunarodne važnosti.

“Razumemo vašu zabrinutost, ali su respektabilni medicinski stručnjaci utvrdili da nema potrebe za panikom, jer bi to moglo prouzrokovati još veće gubitke,” navodi se u pismu, prenosi FENA.

Iz Ambasade podsećaju da će već prvog dana kineske Nove godine, kineski predsednik Xi Jinping je predsedavao sastankom na kojem je dao sveobuhvatne smernice, s ciljem jačanja prevencije i kontrole epidemije.

Trenutno, Kina mobilizuje snagu cele zemlje za borbu protiv epidemije, te je poduzela odlučne, efikasne i naučne mere za prevenciju i kontrolu, kako bi se sprečilo širenje virusa.

“Nadamo se da nam verujete. Imamo sistem za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i bogata iskustva u bavljenju pitanjima javnog zdravstva koja smo stekli u borbi protiv epidemije atipične pneumonije (SARS) 2003. godine, kao i naučne, tehnološke i materijalne osnove koje smo akumulirali proteklih 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. Kineski naučnici su već otkrili genom novog koronavirusa. Medicinski stručnjaci iz svih krajeva Kine neprestano rade na frontu za prevenciju i kontrolu epidemije,” ističe se u pismu upućenom BiH javnosti.

Naglašava se i da je Grad Wuhan u roku od 10 dana izgradio bolnicu, isključivo za prijem potvrđenih pacijenata.

“S punim uverenjem možemo da konstatujemo, nijedna druga zemlja u svijetu nema takav kapacitet za implementaciju, niti može poduzeti tako snažne mere prevencije i kontrole u tako kratko vrijeme. Nadamo se da ćete biti bez brige. Pridržavajući se principa otvorenosti i transparentnosti, kao i vrlo odgovornog stava prema globalnoj zdravstvenoj bezbednosti, resorne institucije kineske strane su pravovremeno obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regije Hong Konga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije, dajući im i genom novog koronavirusa,” dodaje se u pismu.

U pismu citiraju i profesora sporta i košarkaškog trenera iz BiH,  Mirnasa Avdića, koji se nalazi u kineskom gradu Hangzhou, a koji je naglasio da u Kini nema nikakve panike i da je sve pod kontrolom.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini aktivno poduzimaju odgovarajuće mere. S tim u vezi, Ambasada NR Kine u BiH je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u BiH. Do sada u BiH nije zabilježen nijedan potvrđen niti sumnjiv slučaj ove epidemije. Kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno su predložili inicijative i mere samoizolacije u trajanju od 15 dana po povratku u BiH. Iako oni nisu iz grada Wuhan, ipak su samovoljno predložili provođenje odgovarajućih mera za prevenciju i kontrolu, s ciljem da ublaže zabrinutost prijatelja u BiH. Nadamo se da ćete razumeti njihovu najbolju nameru i duh požrtvovanosti,” stoji u pismu kineske ambasade upućenom javnosti u BiH.

Ističu kako su ih ovih dana mnogi prijatelji u BiH kontaktirali kako bi izrazili saučešće, pružili reči podrške i spremnost za pomoć „što nas je duboko dirnulo“.

“Nikada nećemo zaboraviti prijateljstvo naroda Bosne i Hercegovine prema kineskom narodu. Ovom prilikom bismo hteli da podelimo sa vama i jednu dobru vest. Do sada je već 171 potvrđen pacijenat izlečen i napustio je bolnicu. Verujemo da je, uz pomoć međunarodne zajednice, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kina potpuno sposobna da pobedi u borbi protiv epidemije, jer kao što kaže stara narodna izreka: “Posle kiše dolazi sunce.” Hvala vam svima od srca na brizi koju nam pružate,” navodi se na kraju pisma Ambasade NR Kine upućenog “prijateljima u BiH”./ibna