Ambasada Rusije u BiH: Jedan od konstitutivnih naroda protivi se članstvu u NATO-u

Ambasada Rusije u BiH: Jedan od konstitutivnih naroda protivi se članstvu u NATO-u

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je u petak da se Rusija nikada nije mešala u unutrašnje stvari BiH i nema takve namere, ali sa žaljenjem napominje kontinuirane pokušaje da se narodi BiH gurnu u orbitu NATO-a, čemu se jedan od konstitutivnih naroda protivi.

Ruska ambasada skreće pažnju na činjenicu da svako ko je upoznat sa stvarnom situacijom u savremenoj BiH može videti da nema znaka konsenzusa o članstvu u NATO-u u lokalnom društvu.

“Očigledno je da se jedan od konstitutivnih naroda u BiH protivi članstvu u ovom vojnom bloku, jer nisu zaboravili malignu ulogu koju je Alijansa igrala tokom sukoba 1995. i 1999. godine u BiH i na Kosovu, suprotstavljajući se tako NATO integraciji, što je vrlo razumljivo sa stanovišta logike i zdravog razuma”, ističe ruska ambasada u BiH.

Ova ambasada smatra da umetno uključenje BiH u evroatlantsku orbitu potkopava unutrašnju političku stabilnost, stvara nove podele i u suprotnosti je s logikom Dejtonskog mirovnog sporazuma koji predviđa donošenje vitalnih odluka isključivo na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda.

Ruska ambasada napominje da poštuju suverenu volju naroda.

“S obzirom na kontinuirano tumačenje ruskog stava o evroatlantskim integracijama BiH, željeli bismo konačno razjasniti ovo pitanje. Naglašavamo da se Rusija nikada nije mešala u unutrašnje stvari BiH, nije imala i nema takvu nameru. U principu, mi ne delujemo u takvim kategorijama, mi poštujemo suverenu volju naroda,“ piše u komentaru ruske ambasade./ibna