back to top
NaslovnicaSrbijaAMBASADOR HIL POSJETIO AERODROM PONIKVE: Upoznao se sa situacijom i procesom razminiranja...

AMBASADOR HIL POSJETIO AERODROM PONIKVE: Upoznao se sa situacijom i procesom razminiranja (FOTO)

Ambasador SAD Kristofer Hil danas je s predstavnicima Grada Užica obišao aerodrome Ponikve i upoznao se kako teče razminiravanje.

Bivši vojni aerodrom „Ponikve“ je 1999. godine više puta gađan avionskim bombama – raketama od 250 do 1.000 kg, najčešće navođenom razornom bombom BLU-109 od 2.000 libri (preko 900 kg). Meta je bila najčešće poletno-sletna staza, rezervoari za gorivo i kaponiri u kojima su bili smešteni avioni.

U vreme bombardovanja u armirano betonskim skloništima – kaponirima, u blizini rulnih staza, nalazili su se i avioni Vojske Jugoslavije (VJ) sa naoružanjem.

- Advertisement -

Avioni „Orao“ bili su naoružani, između ostalog, kontejnerima BL-755 od kojih svaki sadrži po 147 komada kasetne municije MК-1 ili MК-4, dok su avioni „MIG- 21“ bili naoružani, između ostalog, raketama vazduh-vazduh.

Prilikom bombardovanja, svi kaponiri u kojima su se nalazili avioni, pogođeni su i tom prilikom je došlo do razbacivanja kasetne municije koja se nalazila u kontejnerima BL -755, kao i ostalih bojevih sredstava, kojima su avioni bili naoružani.

Osim kaponira sa avionima i naoružanjem, pogođeni su i kaponiri, koji su služili kao skladišta za kasetne bombe-kontejnere sa kasetnom municijom i za druga bojeva sredstva, pa je i ta kasetna municija, zajedno sa drugim bojevim sredstvima, takođe rasuta po okolnom zemljištu.

Do sada je u 4 faze razminirano 895.526 m2 i stvoreni su uslovi za nesmetano odvijanje nekomercijalnog civilnog saobraćaja lakih letelica. U toku je razminiranje još jedne lokacije na aerodromu Ponikve od 152.600 m2.

Sredstva za realizaciju ovog projekta su obezbeđena, preko ITF-a (Međunarodna fondacija za jačanje bezbednosti ljudi), iz donacije Vlade Republike Srbije, SAD i Republike Кoreje. Ukupna vrednost donacija SAD, preko ITF-a, u periodu od 2003-2023. godine iznosi oko 16 miliona dolara i to čišćenje od kasetne municije na teritorijama Raške (Кopaonik), Sjenice, Tutina, Кraljeva, Čačka, Gadžinog Hana, Sopota, Niša i od mina opštine Šid i Preševo.

- Advertisement -

Do 2023. godine, preko ITF-a, obezbeđene su donacije u iznosu od oko 29 miliona USD, a donacije su pored SAD i od Španije, Nemačke, Norveške, Кanade, Češke, EU, Irske, Japana i Južne Кoreje.

U Republici Srbiji, od osnivanja Centra za razminiranje 2002. godine, površina od oko 63.450.000 m2 očišćena je od mina, kasetne municije i drugog EOR. Pronađeno i uništeno je preko 49.219 komada mina, kasetne municije i drugog EOR.

Bonus video:

01:53 Užice Prestonica kulture

Kurir
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Bosanski recept za vojnički pasulj iz JNA: Tajna je u neobičnom dodatku mesa, a ključan je i pravi ukus koji se postiže samo ako…

Sastojci za vojnički pasulj su dobro poznati i često korišteni u regionalnoj kuhinji. Tajna...

Pogledajte trenutni izgled Uroša Blažića: Masovni ubica sa lisicama na rukama i pancirom na grudima (FOTO)

PRED Višim sudom u Smederevu danas se, po prvi put, na pripremnom ročištu izjasniti...

Hejteri u rupi! Nebojša Čović o “metli”, Evroligi, Željku Obradoviću…

Nebojša Čović, predsjednik KK Crvena zvezda, je gostovao u emisiji "Jutarnji program" na RTS-u...