Ambasador Srbije u Grčkoj napisao prvu knjigu o Grčkoj revoluciji na srpskom jeziku

Ambasador Srbije u Grčkoj napisao prvu knjigu o Grčkoj revoluciji na srpskom jeziku

Prva knjiga o modernoj istoriji Grčke i revoluciji 1821. godine na srpskom jeziku je od 16. juna 2021. godine postala stvarnost u Srbiji. To je istorijska knjiga pod nazivom „Grčka: rat za nezavisnost, formiranje države i preporod nacije“, u kojoj na 416 stranica, ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević osvetljava niz istorijskih događaja koji su doveli do uspostavljanja prve nezavisne balkanske države u moderno doba.

Dvestota godišnica Revolucije 1821. bila je prilika da se pisac uhvati u koštac sa modernom istorijom Grčke. Prikupljajući podatke iz istoriografskih izvora, memoara i sirovog materijala, Spasojević je borbu za oslobođenje Grka uključio u širi kontekst Balkana i Evrope. U tom svetlu, ova važna knjiga se odnosi na uslove pod osmanskim jarmom, pod kojim se nacionalni pokret razvijao i širio, kroz različita shvatanja, planove i interese svojih vođa i evropskih ideologa i političara.

Takav esej ne bi mogao da se odnosi na verski faktor, na neraskidive odnose Grka sa pravoslavnim stanovništvom Balkana, na njihov doprinos formiranju države i preporodu nacije. Ono što ovu knjigu čini posebnom su dva poglavlja koja se odnose na Krit, tokom perioda mletačke vladavine i Osmanskog carstva, kao i doprinos Krićana u borbi za nezavisnost. Autor se poziva na Krit, verujući da će to pomoći čitaocu da bolje razume modernu Grčku.

Spasojević upoznaje čitaoca sa složenim nizom suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila (Rusije, Velike Britanije i Francuske) o politici prema Osmanskom carstvu, toku i značenju revolucije, njihovoj ulozi u podršci grčkim revolucionarima i dugotrajnom uticaju. Dubinski analizira vezu između srpskog i grčkog pokreta, međusobne odnose i uticaje, ali i različite puteve tih kretanja.

Knjizi su prredgovor napisali Spiridon Sfetas, profesor moderne i savremene istorije Balkana na Univerzitetu Aristotel u Solunu i Milan Ristović, ugledni istoričar i univerzitetski profesor. Kritike piše i Mile Bjelajac, ugledni istoričar i direktor Instituta za modernu istoriju.

Institut za modernu istoriju i Institut za evropske studije, zajedno sa Izdavačkom kućom „Čigoja štampa“ i Šaperovom fondacijom sarađivali su na izdavanju ove posebne knjige.

Objavljivanje knjige već je dobilo značajan publicitet u Srbiji sa referencama u štampanim i elektronskim medijima.

Profesor Darko Tanašković, Večernje (Vesti)

„Srbi vole, ali ne poznaju Grke. Oni ne znaju njihovu istoriju, jezik, politiku … Šetaju ulicom koja nosi zvučno i istovremeno zagonetno ime Rigas Feraios, a da, međutim, ne poznaju odobu iza imena koje nosi ova ulica. Spasojević je, prodirući u grčku svest na profesionalan i human način, zagazio u grčku istoriju, naučio jezik i usvojio analitički pristup raznolikoj grčkoj politici. Ovom knjigom dao nam je mnogo više od pouzdanog vodiča kroz period tokom kojeg su stvorene grčka država i moderna nacija, dragoceno epistemološko polazište za potpuno razumevanje slike Grka”.

Radivoj Cvetićanin, (Danas)

„Ovo je enciklopedijska knjiga inspiracije. Spasojević nam široko otkriva novu Grčku i tešku borbu za nezavisnost. Ali, poput Slobodana Jovanovića, primera za Spasojevića, i on priču vidi kao savršenu, divnu naraciju. Takva priča i nama ovde mnogo govori.”

Boško Jakšić, (Politika)

„Kada se ambasador, umesto da formalno ispuni svoj mandat, u osnovi posveti upoznavanju zemlje u kojoj služi, učenju njenog jezika, proučavanju prošlosti i sadašnjosti, tada imamo knjigu kojom obeležavamo dvestotu godišnjicu borbe Grka za nezavisnost, što je prilika da Dušan Spasojević doprinese istoriji Grčke, Srbije, Balkana i Evrope jasnim pisanjem istorijski detaljne knjige“.

Dr Mile Bjelajac

„Ambasador Spasojević svojom lepo napisanom knjigom na poseban način približava svaki deo Grčke svim Srbima, turistima ili novinarima. Priča o velikoj revoluciji i nezavisnosti stvara kod čitalaca sliku o našim sopstvenim istorijskim patnjama pod turskom vlašću, kao i sliku te generacije koja je imala hrabrosti i istrajnosti da ustane protiv bilo koje sile. Čitalac će prepoznati večitu igru velikih sila na Balkanu, ali i žrtve malih i hrabrih naroda za svoje interese. Posle ove knjige, sa drugačijim pogledom, gledaćemo sa broda Heraklion, Retimno, Haniju, Patru ili druga mesta, manastire i sela u unutrašnjosti “. / ibna