Ambasadori PIC reagovali na zaključke Narodne skupštine RS

Ambasadori PIC reagovali na zaključke Narodne skupštine RS

Dva dana nakon što je većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila set zaključaka u vezi s odlukama bivših visokih predstavnika koji, kako poslanici smatraju, derogiraju i menjaju suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Upravni odbor Veća za implementaciju mira reagovao je i odbacio zaključke.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za provođenje mira, kako se navodi u saopštenju, odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma. Interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju.

 

Upravni odbor Veća za implementaciju mira podseća na sledeće činjenice:

– BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama.

– BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za „suverenitet“ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

– Republika Srpska nema pravo na otcepljenje; deluje u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH;

– Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Republika Srpska na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da deluje u skladu s odlukama institucija BiH i da „pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH“.

 

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za provođenje mira u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspešno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja tih institucija.

 

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za provođenje mira u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za provođenje mira takođe pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma. Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na kraju izjave Veća se kaže da se sa njom ne slaže Ruska Federacija. Međutim, to nije iznenađujuće jer su retke situacije u kojima se ruski ambassador slaže sa saopštenjima Veća u celini ili nekim delovima.