Amendola: Italija vraća Srbiji evropsku perspektivu

Amendola: Italija vraća Srbiji evropsku perspektivu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak sa italijanskim ministrom za evropska pitanja Vinćencom Amendolom.

Italijanski ministar Amendola rekao je da je Beogradu uputio snažnu poruku podrške proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. Naglasio je da je Italija tvrdila da nova Evropska komisija od početka svog mandata ima jasan plan, koji bi značio ubrzanje pregovora sa Srbijom.

“Proširenje na zapadni Balkan kao geopolitički prioritet bio bi istorijski korak za EU”, rekao je Amendola.

Aleksandar Vučić zahvalio je Italiji na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije, a posebno na intenzivnim naporima Italije da u narednom periodu održi fokus EU na evropskim integracijama Srbije i regiona.

S tim u vezi, pohvalio je poruku 16 članica EU Evropskoj komisiji, čiji je osnivač Italija, da je evropska integracija najbolji način za postizanje trajne stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao i predlog nove metodologija koju je Italija pripremila sa još osam članica EU.

Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi potrebnih za pristupanje Evropskoj uniji. Istovremeno, izrazio je potrebu za jasnim strateškim planom za proširenje EU i vremenskim planom za integraciju, jer je proces evropskih integracija važan za mir i stabilnost u regionu.

Predsednik Vučić naglasio je da će Srbija, sa istim ciljem regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje, saopšteno je iz pres-službe Kabineta predsednika Srbije.

Sa svoje strane, Amendola je rekao da je inicijativa za primenu četiri slobode – kretanje ljudi, dobara, usluga i kapitala – na Zapadni Balkan veoma važna za region i da to Italija podržava.

Dvojica političara izrazili su zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa Srbije i Italije, zemalja koje ove godine obeležavaju 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva i 140 godina diplomatskih odnosa. Oni su naveli da je zajednički cilj iskoristiti sve mogućnosti za unapređenje ekonomske i svake druge druge saradnje te da dve zemlje treba da nastave praksu organizovanja zajedničkih sastanaka vlada.

Amendola je rekao da je italijanska poslovna zajednica veoma zadovoljna uslovima poslovanja u Srbiji i da je zapaženo njihovo interesovanje za širenje poslovanja./ibna