Američka ambasada osudila Dačića zbog uništavanja dolara

Američka ambasada osudila Dačića zbog uništavanja dolara

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu saopštila je u četvrtak da bi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić trebalo da razmisli o svojim postupcima povodom njegovog ispisivanja „Kosovo je Srbija“ na novčanici od sto dolara.

„Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima’“, navodi se u odgovoru ambasade SAD za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Akcija pokrenuta na društvenim mrežama podrazumeva i da se novčanicom, na kojoj je napisano ‘Kosovo je Srbija’, nešto i kupi kako bi se pustila u promet.

Akciju je na Fejsbuku i Instagram profilu jednog beogradskog restorana pokrenuo njegov vlasnik Vojin Cucić, pozvavši pratioce da na novčanicama dolara i evra manje vrednosti napišu ovu poruku i fotografije podele na društvenim mrežama, preneo je Bi-Bi-Si Srbija.

“Do sada je stiglo par hiljada fotografija, a cilj je milion novčanica na kojima piše ‘Kosovo je Srbija’ “kaže Cucić. Dačić je novčanicu od 100 dolara unakazio u Cucićevoj kafani.

Akcija je navodno dostigla „neočekivane razmere, a korisnici su ubrzo počeli da se odazivaju, šaljući svoje fotografije”, piše list Blic.

“Reči ‘Kosovo je Srbija’ napisao bih na novčanici svake zemlje koja tvrdi suprotno. To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao”, poručio je Dačić.

Dolari i evri su najpopularniji, ali su se na fotografijama našle i novčanice iz Švajcarske, Južne Afrike, Ukrajine, Moldavije pa čak i Kenije i Kine, prenose mediji.

Južna Afrika, Ukrajina, Moldavija, Kenija i Kina ne priznaju nezavisnost Kosova.

Prema podacima Evropske centralne banke u avgustu 2018. godine samo u zemljama evrozone cirkulislao je 21,7 milijardi banknota evra.