Američka ambasada poziva građane Kosova sa se vakcinišu

Američka ambasada poziva građane Kosova sa se vakcinišu

Američka ambasada u Prištini pozvala je građane Kosova da se vakcinišu protiv koronavirusa i potvrdila da će SAD donirati preko 700.000 doza vakcina Kosovu putem mehanizma COVAKS.

Američka ambasada u saopštenju objavljenom na Fejsbuku navodi da je poklon američkog naroda najveća pojedinačna donacija vakcine Kosovu od bilo koje zemlje ili organizacije.

„Ovaj poklon američkog naroda najveća je pojedinačna donacija vakcine Kosovu od bilo koje zemlje ili organizacije. Kada se završi, američka donacija će povećati do 700.000 doza koje se isporučuju putem mehanizma COVAKS … Još vakcina je na putu. Ali vakcine deluju samo ako se pojedinci vakcinišu. Zato vas molim – vakcinišite se da zaštitite sebe, svoje porodice i svoju zajednicu. Zajedno možemo pobediti COVID-19″, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Prošle nedelje su SAD donirale kosovskim vlastima prvu tranšu od očekivanih 503.100 doza Pfizer vakcine. Ambasada SAD je u saopštenju navela da ovo predstavlja najveću pojedinačnu donaciju vakcine protiv COVID-19 bilo koje zemlje ili organizacije na Kosovu. „Sa ovim dozama, kosovska vlada moći će u potpunosti da vakciniše i zaštiti svoje građane, približavajući je 20 odsto ostvarenju svog ukupnog cilja vakcinacije“, saopštila je američka ambasada.

Na Kosovu je u poslednjih nekoliko nedelja zabeležen porast slučajeva i smrti od COVID-19 uprkos tekućem procesu vakcinacije. Kosovski nacionalni institut za javno zdravlje objavio je u nedelju da je 11 ljudi umrlo od virusa COVID-19, a da su u prethodna 24 sata pozitivno testirana 1.682 slučaja. Prema podacima Instituta, na Kosovu je 19.695 aktivnih slučajeva COVID-19. / ibna

Izvor: Express