Američki državni sekretar kontaktirao Dendiasa i Čavušoglua

Američki državni sekretar kontaktirao Dendiasa i Čavušoglua

Američki državni sekretar Antoni J. Blinken održao je danas seriju telefonskih razgovora sa ministrima spoljnih poslova Turske i Grčke Mevlutom Čavušogluom i Nikosom Dendiasom.

Prema izjavi Stejt departmenta, tokom sastanka sa turskim kolegom, Blinken je naglasio dugotrajnu važnost američko-turskog bilateralnog odnosa, zajednički interes u borbi protiv terorizma i značaj demokratskih institucija, upravljanja bez isključenja i poštovanja ljudskih prava. Obe strane obećale su da će pojačati saradnju i podržati političko rešenje sukoba u Siriji. Američki državni sekretar izrazio je saučešće zbog smrti turskih talaca u severnom Iraku i potvrdio američko mišljenje da su za to odgovorni teroristi PKK. Blinken je pozvao Tursku da ne nabavlja ruski raketni sistem S-400. Američki državni sekretar takođe je izrazio podršku tekućim pripremnim razgovorima između NATO saveznika Turske i Grčke.

Tokom telefonskog razgovora između američkog državnog sekretara Antoni J. Blinkena i njegovog grčkog kolege Nikosa Dendiasa, Stejt department je saopštio da su njih dvojica ponovili posvećenost daljem jačanju američko-grčkih bilateralnih odnosa, uključujući američko-grčki strateški dijalog i Mehanizam 3 + 1 sa Kiprom i Izraelom, kao i blisku saradnja na polju odbrane, diverzifikacije energetskih izvora i stabilnosti u širem regionu istočnog Mediterana. Ministar Blinken pozdravio je nastavak podrške grčkog rukovodstva u promociji transatlantskih i evropskih integracija zapadnog Balkana. Blinken i Dendias su potvrdili istorijski značaj pristupanja Severne Makedonije NATO-u.

U objavi na Tvitteru, grčki ministar spoljnih poslova napisao je da „ telefonski sam razgovarao sa američkim ministrom spoljnih poslova Anthoni J. Blinkenom”. Obojica su prepoznali da su bilateralni odnosi dve zemlje dostigli najviši nivo ikada. U tom kontekstu ispitani su načini daljeg unapređenja strateške saradnje, sa posebnim naglaskom na energetskom i odbrambenom polju. “Obavestio sam američkog kolegu o produbljivanju odnosa sa zemljama Bliskog istoka i Zaliva, kako na bilateralnom, tako i u multilateralnom kontekstu. Takođe sam govorio o razvoju događaja u širem regionu, uključujući Libiju, Siriju i istočni Mediteran, osvrćući se i na turske akcije“.

Nužno je napomenuti da se grčki ministar nije pozvao na svoju poruku o Severnoj Makedoniji i zapadnom Balkanu. / ibna