Američki funkcioneri putuju u Ankaru sa Sirijom u prvom planu

Američki funkcioneri putuju u Ankaru sa Sirijom u prvom planu

Specijalni predstavnik za angažman u Siriji i specijalni izaslanik za globalnu koaliciju za pobedu protiv ISIS-a, ambasador James Jeffrei, i zamenik pomoćnika sekretara i specijalni izaslanik za Siriju, Joel Raiburn, će otputovati u Ankaru, Turska, na sastanke 30. aprila i 2. maja 2019. godine.

Ambasador Jeffrei će predvoditi međuagencijsku delegaciju koja treba da nastavi razgovore sa visokim turskim zvaničnicima o Siriji, što uključuje rešavanje legitimnih bezbednosnih pitanja Turske, promovisanje stabilnosti i bezbednosti u severnoj Siriji dok vojska SAD-a smanjuje svoje prisustvo te unapređenje tema od zajedničkog interesa, uključujući implementaciju Rezolucije SB UN 2254 o rešavanju sukoba u Siriji, kao i trajni poraz ISIS-a.

Nakon Turske, ambasador Jeffrei i zamenik Raiburn otputovaće u Ženevu, Švajcarska, od 2. do 3. maja, na niz sastanaka sa članovima Sirijske Male Grupe, uključujući specijalne izaslanike iz Egipta, Francuske, Njemačke, Jordana, Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva. Delegacije će razgovarati o najnovijim događajima u tekućem sukobu u Siriji, sa posebnim naglaskom na porast nasilja u severozapadnoj Siriji, potrebu za nesmetanom humanitarnom pomoći u celoj zemlji, te dalju podršku naporima UN-a da potakne politički proces zasnovan na dogovoru u Ženevi a u skladu sa UNSCR 2254./ibna