Američki izaslanik traži od Tachija da se ukinu tarife i nastavi dijalog sa Srbijom

Američki izaslanik traži od Tachija da se ukinu tarife i nastavi dijalog sa Srbijom

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za dijalog između Kosova i Srbije, Richard Grenell, stigao je u sredu uveče na Kosovo i pozvao lidere te zemlje da nastave dijalog sa Srbijom.

Nakon sastanka sa kosovskim predsednikom u jednom prištinskom restoranu, Grenell je rekao da želi da vidi napredak na ekonomskom planu kako na Kosovu tako i u Srbiji. “Mi ćemo pogurati i vlade i lidere Kosova i Srbije i reći: “Pogledajte narod, počnite da se u poslovima krećete napred”, rekao je Grenell, koji je američki ambasador u Nemačkoj, a Trump ga je imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije u oktobru 2019.

Kosovski predsednik Hashim Thaci, nakon večere sa Grenellom, rekao je na Tvitteru da je imao plodan sastanak sa američkim izaslanikom kako bi razgovarali o dijalogu između Kosova i Srbije. „Zahvalili smo mu na pravovremenoj poseti i posvećenosti ovom procesu. Naglašena je hitnost obnove dijaloga i neophodnost uloge američkog predsednika Donalda Trumpa u postizanju konačnog sporazuma“, napisao je Thaci. Grenell je odgovorio na Thacijev tvit napisavši: „Moramo napredovati – što uključuje i odustajanje od tarifa“.

Grenell je stigao na Kosovo u okviru napora za nastavak dijaloga između Prištine i Beograda, koji je zaustavljen u novembru 2018. nakon što je kosovska Vlada uvela tarife na sav uvoz iz Srbije kao meru za suzbijanje agresivne kampanje Srbije protiv kosovske državnosti. Srbija je uslovila nastavak razgovora koji su podsticali EU u Briselu, opozivom stopostotnih tarifa na njihovu robu.

Očekuje se da će se Grenell u četvrtak sastati i sa političkim liderima, uključujući lidere Samoopredelenja Albina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafu koji pregovaraju o sporazumu o formiranju nove koalicione Vlade, nakon izbora u oktobru prošle godine. Grenell je u sredu uveče izjavio da nema preferencije prema kosovskoj koaliciji, ali se njegovi sastanci na Kosovu vide kao ključni u uveravanju dvije najveće stranke da postignu dogovor.

Posle Prištine, očekuje se da će Grenell posetiti Beograd, kao deo njegovih napora za jačanje dijaloga. Grenell je bio u središtu sporazuma između Kosova i Srbije o posredovanju EU o ponovnom pokretanju komercijalnih letova između prestonica obe zemlje posle više od 20 godina./ibna