Američki senatori: Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke

Američki senatori: Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke

Dva američka senatora, demokrat Chris Murphy i republikanac Ron Johnson, rekli su u sredu u Prištini da Kosovo i Srbija treba da budu spremni na teške odluke u procesu normalizacije međusobnih odnosa.

Oni su izneli ove komentare nakon sastanka sa političkim liderima na Kosovu u okviru posete regionu.

Senator Ron Johnson rekao je da put ka miru i bezbednosti na Kosovu vodi kroz vladu koja poštuje vladavinu zakona, manjinska prava i, posebno, obezbeđivanje sporazuma sa Srbijom, koji je ključ koji otvara velike mogućnosti.

„Ovde smo pre svega da podržimo građane regiona, Kosova i Srbije. Želimo da oni uspeju“, rekao je on.

Senator Chris Murphy rekao je da postoji poseban odnos koji će se nastaviti između Sjedinjenih Država i Kosova. Rekao je da Kosovo ima budućnost sa podrškom Sjedinjenih Država i drugih zapadnih saveznika, koji bi mogli biti partneri u njegovom ekonomskom uspehu. Ali, rekao je, postoje dve suštinske važna uslova za ekonomski preporod.

„Prvo su unutrašnje reforme, predanost vladavini zakona i reformi obrazovnog sistema. Naravno, tu je i predanost razgovorima sa Srbijom. To će podrazumevati teške izbore ovde i u Beogradu“, rekao je senator Murphy, napominjući da će te poruke takođe preneti u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Očekujemo da će ovi razgovori biti smisleni i plodni. Takođe se nadamo da će obe strane shvatiti da su potrebne žrtve kako bi se omogućila normalizacija odnosa između ove dve zemlje i da bi obe mogle da razvijaju privredu“, rekao je on.

Poseta dva senatora Balkanu dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao zamenika svog pomoćnika, Matthewa Palmera, za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan. Njegovo imenovanje vidi se kao dokaz veće uključenosti Sjedinjenih Država u pregovarački proces između Kosova i Srbije./ibna