Američki funkcioner: Promene granica neće biti rešenje za Kosovo i Srbiju

Američki funkcioner: Promene granica neće biti rešenje za Kosovo i Srbiju

Ideja o promeni granica između Kosova i Srbije ne može se smatrati dobrim rešenjem u 21. veku. To je izjavio bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Thomas Countriman u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, sporazum između dve zemlje trebalo bi da postignu njihovi lideri i vlade i da to ne treba biti odluka koju su donele Sjedinjene Države.

“To nije odluka za Sjedinjene Države. Ipak, mnogi posmatrači na Balkanu su zabrinuti zbog mogućih teritorijalnih razmena između Kosova i Srbije jer bi to moglo imati negativne efekte. Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina bi htele učiniti isto, a to bi zauzvrat vratilo etničke sukobe u region. Prema tome, mislim da promene granica između Kosova i Srbije nisu pravo rešenje za njihove probleme“, rekao je Countriman.

Komentarišući pitanje dijaloga između Kosova i Srbije, Countriman je rekao da još uvek ne zna kako se može nastaviti.

„Siguran sam da postoji način na koji će dvojica lidera raditi zajedno i osigurati da dve zemlje izađu snažne, iako su multietničke. Međutim, ne znam kako se može prevazići ovaj politički zastoj između dvije zemlje”, rekao je Countriman.

Što se tiče tarifa na uvoz iz Srbije, Countriman je rekao da to nije pozitivan potez vlade Kosova. / ibna /