NaslovnicaVestiAMERIKA KURTIJU PRAVI VOJSKU: Ambasador SAD u Prištini pružio javnu podršku transformaciji...

AMERIKA KURTIJU PRAVI VOJSKU: Ambasador SAD u Prištini pružio javnu podršku transformaciji KBS u oružane snage

Objavljeno:

REČIMA da Sjedinjene Američke Države podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer direktno je prekršio Rezoluciju SB UN 1244, koja kao jedine snage u južnoj srpskoj pokrajini prepoznaje Misiju UNMIK.

Foto AP

– Podrška transformaciji KBS, postepena ili trenutna, u teško naoružane vojne snage, ne doprinosi procesu dijaloga, smirivanju tenzija ili normalizaciji odnosa u našem regionu. Transformacija KBS u stalnu vojsku direktno je protiv Rezolucije 1244 SB UN i Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma – istakao je, reagujući na Hovenijerov stav Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

On navodi da podrška transformaciji KBS u ovom političkom trenutku na tzv. Kosovu samo osnažuje i nagrađuje ekstremnu vladu u Prištini, vođenu etno-nacionalističkom agendom, pod čijim nadzorom je 11 odsto kosovskih Srba već napustilo pokrajinu:

– Dijalog ostaje jedini put napred, a da bi on bio uspešan, ne treba dalje da ohrabrujemo one koji ga otvoreno potkopavaju.

Hovenijer je otišao i korak dalje, pa je naglasio da su “te snage pokazale profesionalnu zrelost i strpljenje tokom sukoba u Banjskoj, izbegavši provokacije koje su mogle da dovedu do novih eskalacija”. On je na obeležavanju međunarodne konferencije “KBS i partneri 2023”, u organizaciji tzv. Ministarstva odbrane, rekao da ne postoji nikakav problem u kontinuiranim naporima da “SAD i Kosovo rade zajedno kako bi se pomoglo KBS da uspešno završi proces transformacije u Vojsku”.

Ministar odbrane lažne države Kosovo Naser Maćedonci istakao je da “zahvaljujući intervenciji kosovske policije napad u Banjskoj nije uspeo, ali i da bi se takvi napadi mogli ponoviti sve dok Srbija bude izvodila vojne vežbe u blizini granice sa Kosovom”:

– U severnom delu zemlje srpske grupe su pokušale da zauzmu teritoriju. Zahvaljući policiji, njenim jedinicama i saradnji sa našim partnerima, dokazali su svoju profesionalnost. Srbija uvek ima hegemonističke interese. Kosovo nikome neće biti pretnja. Ali ćemo biti partneri i za sve ove godine smo napravili pravu transformaciju. Budžet za KBS je povećan za 110 odsto. U poslednje dve godine ulagali smo u sistem naoružanja i učestvovali u vojnim vežbama. Pored toga, KBS je otišao na Bliski istok radi obuke i mirovnih operacija. Takođe smo ponosni na centar za obuku koji pruža obuku domaćih i međunarodnih operatera.

Zapad šalje oružje

PARLAMENT tzv. Kosova je 14. decembra 2018. godine usvojio tri zakona kojima se menja “mandat Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova”. Na ovo su zapadne zemlje zažmurile. Osim toga, kontinuirano, uz Tursku, naoružavaju Prištinu bespilotnim letelicama, minobacačima, oklopnim vozilima i obučavaju im kadar u Turskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

Vikend preporuke 8-10.12. | City Magazine

Vikend pred nama je u znaku gejminga, festivala, stend-apa, promocija albuma i muzičkih nastupa,...

ŽELJKO OBRADOVIĆ O DŽEJMSU: Dao dve trojke i to nestvarne!

Košarkaši Partizana pobedili su u Beogradu ekipu Monaka sa 89:85 (16:13, 16:22, 19:16, 21:21,...