Amfilohije: “Pandemija nas podseća kako smo krhki”

Amfilohije: “Pandemija nas podseća kako smo krhki”

Mitropolit crnogorsko-primorski, gospodin Amfilohije, rekao je u razgovoru za list “Dan” da su mere o ukidanju prava vernika na bogoslužje ozbiljna odluka koja mora da se donese u otvorenom dijalogu, jer je to jedno od najosetljivijih ljudska prava. Komentarišući nedavno hapšenje posle crkvene službe u Zlatici, mitropolit je rekao da je to nastavak tretmana države prema crkvi.

“Odmah nakon usvajanja mera za suzbijanje epidemije, Mitropolija je svoj vrlo intenzivan crkveni život svela na minimum. Osim bogosluženja i aktivnosti nekoliko važnih crkvenih upravnih institucija, sve je stalo. Ali, to očigledno nije bilo dovoljno. Bilo je neophodno poniziti Crkvu. To, naravno, nije funkcionisalo i neće ni funkcionisati. Crkva je dala sve od sebe u organizaciji službe u Zlatici. Bilo je samo mali broj sveštenika, a ne mnogo vernika i dece”, objasnio je Amfilohije.

On je dodao da je hapšenje mitropolita, sveštenika i crkvenih službenika bez sumnje nastavak načina na koji ova Vlada postupa sa Crkvom u poslednjih 20 godina. Zapravo, kako je rekao, takav tretman traje od 1945. godine, sa malim pauzama.

“Ako je javno zdravlje zaista jedini cilj, policija je imala druge načine, manje nasilne i kontroverzne, da ga zaštiti. Što se tiče same policije, to odeljenje uređuje stroga hijerarhija i oni su definitivno uradili ono što su im i rekli. Međutim, iznenađujuće je neprijateljstvo nekih medija i nekih pojedinaca koji su se radovali činjenici da su sveštenici i vernici uhapšeni”, rekao je Mitropolit.

Odgovarajući na pitanje kako će se bogosluženja obavljati tokom Vaskrsa, Amfilohije je izjavio da vernike nije bilo lako ubediti da se suzdrže od slavlja Vaskrsa u hramovima.

“Pre javnog obraćanja, medicinski tim koji je vodio borbu protiv epidemije informisao nas je da je situacija vrlo ozbiljna i da su motivi za usvajanje takvih mera medicinske prirode, u cilju zaštite zdravlja ljudi. Mi im verujemo , ali nismo toliko naivni da ne bismo videli da mnogi koriste ovo da postignu nadmoć za svoje ideološke i političke ciljeve. U tom smislu, imali smo dilemu oko toga da li takve mere mogu biti opravdane”, rekao je Amfilohije.

Naglasio je da je pandemija, kao i bilo koji drugi problem s kojim se suočava ljudska rasa ili pojedinac, uvek “dobra prilika da se podsetimo koliko smo krhki i koliko bismo bili nesrećni i jadni ako bi poslednje slovo našeg života bilo grobnica, kraj našeg zemaljskog života. Hvala Bogu, nije tako. Grobnica nije kraj onoga što jesmo i nismo tako nesrećni. ”

Mitropolit je rekao da pandemija podseća da su svi ljudi rođeni jednaki i da su svima potrebni pomoć i nega kako bi se oporavili od greha. “Za razliku od virusa, koji nam ne nanosi štetu namerno, često smo gori od životinja, živimo u mržnji, podelama, sebičnosti” …