Analitičari o mini-Šengenu

Analitičari o mini-Šengenu

Analitičari upozoravaju da će inicijativa mini-Šengena na zapadnom Balkanu biti viđena kroz prizmu francuskog veta na proširenje, sa samita EU. Najave ekonomske konvergencije i omogućavanja kretanja i procedura u regionu nisu sporne, ali političke implikacije projekta izazivaju zabrinutost.

„Regionalna povezanost nikada nije bile kontroverzna ili problematična, u kontekstu evroatlantskog pravca kojim idu Severna Makedonija i različiti delovi regiona. Ali s obzirom na nedavni francuski veto na nastavak evropskih integracija, tim regionalnim inicijativama treba pristupiti sa povećanom budnošću i analizom konteksta korisnih i manje korisnih političkih, ekonomskih, bezbednosnih i socijalnih posledica od njih,” rekao je za DV  politički analitičar i novinar Sasho Ordanoski.

Profesor međunarodnog prava Vigan Qorrolli kaže da će “balkanska šengenska inicijativa” propasti.

Qorrolli, u postu na Facebooku, tvrdi da na Balkanu od njegovog nastanka postoji duboko nepovjerenje između naroda i država. „Od dva balkanska rata, pa sve do krvavog raspada bivše Jugoslavije. Pogledajte Bosnu kako danas deluje, kao zemlja sa najgorom politikom i ustavom na svijetu“, piše on. Kaže da će ova “balkanska šengenska inicijativa” propasti kao što je to bilo i sa „CEFTA“.

Vođa VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski požalio se da je dobio vrlo oskudne informacije o onome o čemu se razgovaralo na takozvanim sastancima o „Malom šengenu“ i da za njegovu stranku ne postoji alternativu za zemlju osim članstva u EU.

Projekat je dobio novo pojačanje, nedelju dana pre samita EU u Briselu, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Sadu pozdravio premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu i Zorana Zaeva. Poslednji sastanak u Ohridu, proširen predstavnicima BiH i Crne Gore, još je jedan korak ka bližoj saradnji zemalja u regionu, iako konačna deklaracija više liči na listu želja sa vrlo malo određenih uslova ./ibna