Anastasiades: Apsolutna koordinacija između Grčke i Kipra

Anastasiades: Apsolutna koordinacija između Grčke i Kipra

Kakve poruke će grčki ministar inostranih poslova preneti Čavušogluu

Piše: Michalis Michael

Predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, obraćajući se na društvenim mrežama nakon sastanka s grčkim ministrom spoljnih poslova Georgeom Katrougalosom u kiparskoj Predsedničkoj palati, govorio je o savršenoj koordinaciji kiparske i grčke vlade.

Konkretno, predsjednik Anastasiades je na Twitteru objavio da je danas imao konstruktivan sastanak s Giorgosom Katrougalosom prilikom njegove prve posete Kipru kao grčkog ministra spoljnih poslova. „Saradnja i potpuna koordinacija naših vlada“, dodao je on. Katrougalos se sastao i sa kiparskim ministrom spoljnih poslova Nikosom Christodoulidesom, a zatim je otišao u kiparski parlament i nadbiskupiju.

Poruke

Tokom posete Katrougalosa Kipru, stvar koja je privukla svačiju pažnju bila je najava da će se ministar spoljnih poslova Grčke sastati sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogulom kasnije ovog meseca. On očekuje da se sa sastanka pošalju konkretne poruke o bezbednosti i garancijama, koje predstavljaju spoljni aspekt kiparskog pitanja, od Nikozije do Ankare.

Cilj je pokazati da je stav Turske daleko od fleksibilnosti koju je spremna pokazati, i koja je ujedno bila osnovni argument turske strane u Crans-Montani, ali Grčka i Kipar nisu poverovali u nju. Nakon sastanka sa svojim kiparskim kolegom, grčki ministar finansija naglasio je da je cilj slušati tursku stranu i proceniti da li se sadašnje stanje u kiparskom pitanju može promeniti.

Nikos Christodoulides je rekao da Nikozija i Atina žele ciljane i značajne pregovore koji će dovesti do ukidanja sadašnjeg statusa kvo.

Naše informacije, međutim, navode da kiparska diplomatija ne očekuje previše u pogledu bilo kakvih potencijalnih ustupaka od strane Turske.

Indikativno je da se bilo kakva dešavanja odlažu za juni, što se ne može isključiti da se poklapaju sa odlukama o obnovi UNFICIP-a. Turska tvrdi da su joj u ovom periodu prioritet opštinski izbori, a i Grčka bi ih trebala održati.

Čak ni na malim stvarima

Međutim, događaj koji ukazuje da je udaljenost  koja razdvaja dve strane na Kipru ogromna, može biti činjenica o prijateljskoj fudbalskoj utakmici koja se očekivala u mešovitom selu Pilas u prisustvu Anastasiadesa i Akinjija.

Sve je bilo organizovano i obe strane su poslale signale da će njih dvojica prisustvovati događaju, ali u ponedeljak uveče konačno je postalo poznato da Akinji neće doći. Razlozi za ovu odluku razlikuju se u prvom planu i pozadini. Iako je postojao dogovor o mestu održavanja, informacije govore da je Akinji promenio poziciju, kako bi se utakmica odigrala u slobodnim oblastima.

Prema saopštenju Akinjijeve strane, on je bio spreman da prisusustvuje meču koji bi se održao u „mrtvoj zoni“, ali ako je meč planiran u oblasti pod kontrolom “administracije kiparskih Grka” – što se odnosi na Republiku Kipar – onda neće prisustvovati. /ibna