Anastasiades dobio izveštaj o samoubistvu petnaestogodišnjaka

Anastasiades dobio izveštaj o samoubistvu petnaestogodišnjaka

Predsednik Kipra, Nicos Anastasiades, primio je danas u Predsedničkoj palati izveštaj poverenice za administraciju i ljudska prava, Marije Stilianou-Lottides, o 15-godišnjaku, u prisustvu ministra za rad, socijalno staranje i socijalno osiguranje, Zete Emilianou.

Radi se o slučaju 15-godišnjeg učenika koji je pronađen obešen početkom septembra 2019. godine, a izveštaji pokazuju da nije ogao da podnese zlostavljanje svog oca, mnoge porodične problemie i majčino napuštanje troje maloljetne dece. Slučaj je predat službama socijalne zaštite, ali niko nije ništa poduzeo u vezi s tim, što je dovelo do toga da je 15-godišnji Stilianos odlučio završiti život.

Dostavljajući izveštaj, poverenica je obavestila predsednika da je posao završen 14. novembra 2019. godine, u zadatom roku, primećujući da su se pojavila pitanja lične odgovornosti kako za socijalne radnike u Centru za socijalni rad, tako i za policiju, dok  druge dve institucije, ministarstva prosvete i mentalnog zdravlja izgleda da nisu ni na koji način uključeni u slučaj.

„Ono što želim naglasiti je da se bavimo slučajem koji je otvoren 2007. godine. Bilo je nedostataka i pogrešnih procena već od 2007. godine, koji su dostigli vrhunac u 2013. godini, dok je u periodu 2013-2019 usledila potpuna neaktivnost.

Kao što pokazuju dokazi, nije bilo ni previše zamerki. Svi cirkulari i priručnici kojih su se trebali pridržavati bili su tamo; da smo ih se pridržavali, danas ne bismo imali ovaj tragični ishod“.

Predsednik Kipra zahvalio je poverenici na brzini kojom je istraga sprovedena, istovremeno izražavajući žaljenje zbog nalaza izveštaja.

On je dodao da se „naravno nećemo zadržavati na pukim nalazima. Prisustvo ministra nije slučajno. Ona je ovde zato što bi, kao i ja, takođe želela da vidi kako se treba nositi sa takvim fenomenima neprimenjivanja propisa, nepažnje ili ravnodušnosti“.

Kasnije je u svojim izjavama novinarima u Predsedničkoj palati poverenica rekla da „postoji lična odgovornost za osoblje iz službe za brigu u ovakvim slučajevima. Prijavljena su i krivična i disciplinska dela. Takođe primećujem da je u primeni postupaka, cirkulara, odgovarajućih priručnika koji su postojali i povremeno ažurirani, postojala potpuna krivična nepažnja; ipak (zvaničnici) su pokazali potpuno nepoštovanje u voom slučaju. Policija je takođe odgovorna iz istih razloga; odnosno za kršenje relevantnih policijskih naloga koje je izdao šef policije.

Zbog mogućih krivičnih dela, izveštaj će se uputiti generalnom tužiocu Republike “.

Upitana koliko je ljudi uključeno u izveštaj, Stilianou-Lottides je rekla da su „četiri osobe iz Kancelarije za zaštitu“ uključene u ličnu odgovornost.

Postoji i potencijalna krivična odgovornost osobe koja nije državni službenik.

Policija će verifikovati navode sa načelnikom, jer se radi o propustu pripadnika frontova, a načelnik će morati sam da istraži kako bi otkrio imena“.

Sa svoje strane, u svojim izjavama novinarima, ministarka je rekla da je „pokrenula nezavisnu istragu ovog tragičnog događaja upravo da bismo uvideli posledice i odgovornost za svaku tragičnu smrt.

Vlada u potpunosti podržava zaključke Poverenika o uslugama socijalne zaštite.

Napominjem da će se disciplinsku odgovornost u potpunosti slediti postupci suspenzija. Policajci će takođe dobiti priliku da budu saslušani kako to zahtijeva zakon.

Za krivična dela pomagaćemo i generalnom tužiocu, jer zaista svako mora snositi svoj deo odgovornosti.

Iz izveštaja poverenika jasno je da su postojale procedure i cirkulari, ali nisu preduzeti potrebni koraci “. / ibna