Anastasiades i Mitsotakis razgovarali telefonom, razgovarao o sastancima u Njujorku

Anastasiades i Mitsotakis razgovarali telefonom, razgovarao o sastancima u Njujorku

Turska za sada insistira na ratnoj retorici

Autor: Michalis Michael

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades razgovarao je danas telefonom sa grčkim premijerom Kyriacosom Mitsotakisem.

Tokom razgovora, oni su razmenili mišljenja o kiparskom problemu i energetskim pitanjima, kao i o turskim akcijama u regionu, te razgovarali o predstojećim sastancima u Njujorku.

Kiparski predsednik Anastasiades i grčki premijer dogovorili su se da se sastanu u Njujorku, posle sastanka premijera Mitsotakisa i turskog predsednika radi dalje koordinacije njihovih akcija.

Akar: Imamo istu odlučnost kao i 1974. godine

Turska je odlučna da brani prava kiparskih Turaka koliko je to bila i 1974., izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar na ceremoniji održanoj u štabu Turske vojske povodom Dana veterana.

Turski ministar odbrane rekao je da će odlučno nastaviti braniti prava i interese „plave domovine“, uključujući Kipar. „Naše poštovanje međunarodnog prava i naša želja za dobrosusedskim odnosima ne treba se posmatrati kao slabost, niti naš stav da nećemo dozvoliti da budemo stavljeni pred svršen čin treba da se smatra pretnjom. Mi ćemo braniti naša prava“, rekao je turski ministar i dodao da je pristup Turske vrlo jasan. “Mi kažemo da to treba učiniti razumno”, rekao je on.

„Zalažemo se za održivo i sveobuhvatno rešenje na Kipru. Verujemo da je to jedini način da se obezbedi mir, spokoj i stabilnost na ostrvu. Mi demonstriramo načelno stajalište o pitanju pravične podele prirodnih resursa istočnog Mediterana. Kao što smo 1974. štitili prava braće sa Kipra, danas imamo istu odlučnost. Kao zemlja garant prema međunarodnom pravu, nastavićemo da branimo i naša i prava braće sa Kipra“, rekao je Akar./ibna